x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sustinere - In strada pentru Andreea Raducan

Sustinere - In strada pentru Andreea Raducan

de Madalina Corbeanu    |    02 Feb 2007   •   00:00
Sustinere - In strada pentru Andreea Raducan

Barladenii sunt pregatiti sa iasa in strada pentru a o sustine pe fosta gimnasta Andreea Raducan in incercarea de a primi inapoi medalia de aur de la individual compus cucerita la JO de la Sydney.

In urma cu doua saptamani, Andreea Raducan a solicitat Comitetului International Olimpic restituirea medaliei de aur cucerite in proba de individual compus la Jocurile Olimpice de la Sydney, care i-a fost retrasa dupa ce a fost depistata pozitiv cu pseudoefedrina, la testul antidoping. Pseudoefedrina era continuta de medicamentul Nurofen, pe care sportiva romana l-a luat pentru a trata o raceala. In septembrie 2003, Comitetul Executiv al Agentiei Mondiale Antidoping, reunit la Montreal, a scos pseudoefedrina de pe lista substantelor interzise incepand cu 2004, considerand ca aceasta substanta nu imbunatateste performantele sportive.

ALATURI. Barladenii sunt aproape de Andreea Raducan si sunt pregatiti sa-si manifeste solidaritatea fata de sportiva daca va fi nevoie. Ei au iesit sa protesteze impotriva deciziei CIO in anul 2000 si o vor face si acum. "Am fost alaturi de ea, in anul 2000, cand i s-a intamplat acel lucru neplacut si vom fi si acum. E medalia ei, merita sa o ia inapoi, pentru ca a muncit pentru ea", a precizat Ionita Chirila, directorul Clubului Sportiv Scolar Barlad, locul unde Andreea Raducan a facut primii pasi in gimnastica.

LEGE. Din pacate, lucrurile nu par sa fie atat de simple. "Sincer, nu cred ca e vreo sansa ca CIO sa returneze medalia, pentru ca nu exista nici un suport legal care sa sustina acest lucru. O lege nu functioneaza retroactiv. Daca peste cativa ani pseudoefedrina va fi din nou pe lista, ce vor mai face?", a opinat presedintele ANS, Octavian Belu.

SPERANTE
"Cel mai mare vis al meu e sa-mi recapat medalia. Nu vreau sa pozez in victima, dar am ramas fara titlul olimpic, si nu din vina mea. Cred ca am sprijinul presedintelui CIO, Jaques Rogge, care spunea ca sunt doua abuzuri in plan mondial: cu atentatele si problemele de la München ’72 si problema Andreei Raducan cu Nurofenul"
Andreea Raducan
campioana olimpica la gimnastica

PRECEDENT
Mai optimista, Nadia Comaneci spera ca Andreea Raducan sa primeasca inapoi medalia olimpica de aur, desi este constienta ca nu va fi o decizie simpla. "Sunt de partea ei. Acum depinde cum vor aprecia lucrurile membrii CIO. Ei se leaga tot timpul ca asa era legea atunci si ca nu vor sa schimbe, din cate am inteles. Stiu ca in istoria Jocurilor Olimpice s-a dat o medalie lui Muhammad Ali si una lui Jim Thorpe, dar dupa ce a decedat. Poate face si ea o figura in istorie", a spus Nadia.
×
Subiecte în articol: sport andreea