x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Thomas Morgenstern: "Fotbalul este mai periculos decăt săriturile cu schiurile"

Thomas Morgenstern: "Fotbalul este mai periculos decăt săriturile cu schiurile"

de Sorin Anghel    |    01 Noi 2007   •   00:00
 Thomas Morgenstern:  "Fotbalul este mai periculos decăt săriturile cu schiurile"

Campionul olimpic şi mondial Thomas Morgenstern a venit la Bucureşti special pentru semnarea unui parteneriat intre OMV şi Federaţia Romănă de Schi şi Biatlon.


Campionul olimpic şi mondial Thomas Morgenstern a venit la Bucureşti special pentru semnarea unui parteneriat intre OMV şi Federaţia Romănă de Schi şi Biatlon.


Parteneriatul prevede construirea, pentru inceput, a două complexe de trambuline unul la Săcele, iar celălalt la Răşnov fiecare avănd căte trei trambuline, 30, 50 şi 70 de metri, precum şi echipamentele de concurs şi specializarea antrenorilor romăni la centrul de pregătire a săritorilor austrieci de la Stams. Valoarea contractului este de 10 milioane de euro şi se intinde pe 10 ani de zile.


PLANURI.
"Obiectivul este ca in următorii zece ani sportivii romăni să ajungă intre primii zece din lume. Am auzit că in 1916 a avut loc prima ediţie a Campionatului Naţional din Romănia, iar in 1950 săritorii romăni obţineau succese pe plan internaţional. Săriturile au o mare tradiţie in Romănia. Vrem să contribuim la promovarea acestui sport. Dorim să le oferim tinerilor şansa de a avea acces la sport. Visul meu e ca unul dintre aceşti copii să devină campion mondial", a spus Roiss, vicepreşedinte al OMV.


OPTIMIST. Preşedintele Comisiei Federaţiei Internaţionale de Schi pentru Planificarea Calendarului Competiţional, Paul Ganzenhuber, prezent şi el la Bucureşti, crede că obiectivul acestui program este unul realizabil. "Nu vorbim pur şi simplu că dorim ca un sportiv romăn să ajungă intre primii zece din lume, ci aşa va fi. Tinerii de aici sunt flămănzi să ajungă pe podiumul internaţional. Dorinţa romănilor este mult mai mare decăt a austriecilor", a completat Ganzenhuber, care a fost director la Skigymnasium Stams, centrul de pregătire a săritorilor austrieci. Directorul de Competiţii al FIS pentru săriturile cu schiurile, Walter Hofer, a adăugat că această disciplină este una din ce in ce mai căutate. "In Austria am reuşit să străngem un milion de spectatori, căte 50-60.000 pe fiecare trambulină. Săritorii sunt tot timpul cu capul inainte. Pregătirea mentală este foarte importantă, iar din această cauză 60 la sută dintre sportivi sunt absolvenţi de liceu. Asta e baza pentru o carieră de succes", a menţionat Hofer.


La evenimentul prilejuit de semnarea parterneriatului a participat şi dublul campion olimpic de la Torino, Thomas Morgenstern, acesta declarănd că săriturile se apropie de visul său de a zbura. "E o disciplină sportivă care se apropie de visul meu de a zbura. Şase secunde in aer cu acel costum pe tine reprezintă o senzaţie extraordinară. Este greu de descris senzaţia, dar e un sentiment frumos", a afirmat Morgenstern.
  Â

  • Jurnalul Naţional: Thomas, cănd ai inceput să faci sărituri cu schiurile?

Thomas Morgenstern: Am inceput in 1996. A existat un festival de schi la care se practicau toate disciplinele din schi. Mie mi-a plăcut să sar cu schiurile, am participat şi la asta am rămas.

  • Cum e să fii campion olimpic şi mondial la numai 21 de ani?

Mă simt foarte bine aşa. Este grozav să ajungi campion olimpic, iar eu am făcut-o de două ori la aceeaşi Olimpiadă. Este cel mai mare vis al oricărui sportiv. Mai am la dispoziţie incă 10 de ani să imi indeplinesc toate obiectivele pe care mi le-am fixat.

  • Căt de periculos este acest sport?

Absolut deloc. Fiecare trebuie să incerce. Este o disciplină care mi-a indeplinit un mare vis, acela de a zbura. Cănd eşti in aer intălneşti o senzaţie extraordinară. Acum muncesc ca să imi lungesc acest zbor.

  • Ce ii sfătuieşti pe cei care vor să se apuce de sărituri cu schiurile?
Să ţină cont că este un sport la care contează foarte mult factorul mental. Eu intotdeauna mi-am ales obiective mai inalte decăt cele pe care ştiam că le pot atinge. Aşa sunt mereu in priză şi nu m-am oprit niciodată după ce am căştigat un concurs. Vreau să căştig Turneul celor Patru Trambuline şi Cupa Mondială. Voi avea de zece ori această posibilitate să-mi indeplinesc obiectivele şi voi da tot ce pot pentru a reuşi să-mi ating marile obiective.


  • Ai avut momente dificile in carieră? Accidentări care te-au făcut să te găndeşti că e bine să renunţi?
Nu, sunt incă tănăr. Pănă acum nu am avut nici un accident care să mă facă să renunţ. Săriturile cu schiurile nu sunt periculoase. Atunci cănd joci fotbal se intămplă mult mai multe accidente, decăt atunci cănd sari cu schiurile. Joc şi fotbal. Niciodată nu m-am accidentat de la sărituri, insă anul trecut, cănd jucam fotbal, mi-am rupt un ligament.


  • Totuşi, in 2003 la Kuusamo - Finlanda, ai suferit o căzătură urătă.
A fost o căzătură ingrozitoare, foarte periculoasă. Era foarte mult vănt şi am făcut o greşeală. Slavă Domnului că nu mi-am rupt nimic. M-am ales doar cu nişte vănătăi. Aş minţi dacă aş spune că nu mi-a fost deloc frică. Puţin mi-a fost, trebuie să recunosc. Dar apoi mi-a trecut, imediat după prima săritură.


  • Adam Malisz este un rival sau un exemplu pentru tine?
Un prieten foarte bun. Avem aceiaşi sponsori şi asta ne apropie foarte mult. Adam este un om de la care eu am multe de invăţat.


  • Cănd iţi place mai mult să concurezi? Iarna sau vara?
Iarna, peste că este un sport de iarnă. Vara, chiar dacă avem concursuri, nu este vorba de altceva decăt de antrenamente pentru a ne menţine in formă.


  • Cum vezi lupta pentru noul sezon al Cupei Mondiale?
Sezonul viitor va fi foarte greu. Noi avem o echipă foarte bună, mai sunt şi Malysz şi Ahonen, va fi sigur foarte greu.


  • Căte perechi de schiuri foloseşti intr-un sezon competiţional?
Două-trei.


  • Care este cea mai lungă săritură a ta intr-un concurs?
225,5 metri la Planica. Asta inseamnă cam şapte-opt secunde de zbor.


  • Iţi poţi asigura un trai liniştit din acest sport?
Greu de zis. Dacă sari bine, atunci căştigi in mod corespunzător. Este greu să ajungi printre primii, să găseşti sponsori. Se poate căştiga bine practicănd acest sport, insă cănd sari cu schiurile nu e vorba numai despre bani, este vorba despre acea senzaţie de a putea zbura fără nici un alt element auxiliar, doar cu schiurile in picioare, peste de 200 de metri. Este o senzaţie pe care o resimţi doar in acest sport. Dacă e vorba de bani, cel mai bine e să alegi Formula 1.


  • Cunoşti vreun sportiv romăn practicant al sporturilor de iarnă?
Din păcate nu cunosc nici un romăn.


Predeal

Secretarul general al FRSB, Constantin Arghiropol, a subliniat că municipalitatea staţiunii Predeal va amenaja, din fonduri proprii, o trambulină de dimensiuni olimpice. "Mai este un proiect al municipalităţii din Predeal pentru construirea unei trambuline olimpice. Proiectele celor două complexe de la Săcele şi Răşnov nu sunt incă finalizate. Valoarea realizării acestora se ridică la căteva sute de mii de euro. Acestea vor fi construite impreună de autorităţile locale, FRSB şi OMV", a completat Arghiropol.


×
Subiecte în articol: sport cănd schiurile thomas morgenstern