x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ultima sansa

Ultima sansa

24 Noi 2004   •   00:00

In aceasta seara, doar o victorie in fata celor de la Besiktas o poate mentine pe Steaua in cursa pentru calificarea in 16-imile de finala ale Cupei UEFA. Partida va incepe la ora 20:15 si va fi transmisa in direct la TVR 1.

FLORIN GONGU, MIHAI IGIROSANU

Partida dintre Steaua si Besiktas poate reprezenta si sansa lui Zenga de a demonstra ca poate face fata confruntarii cu un omolog de prima mana si de a rezolva fericit un joc pe care putini il privesc cu optimism. Si asta din motive obiective. Diferenta uriasa de buget si valoarea net superioara a lotului pregatit de spaniolul Del Bosque nu sunt contracarate decat de traditia europeana a Stelei.

PROBLEME. Daca situatia suprafetei de joc este rezolvata, gratie menajarii si timpului favorabil, Steaua se va prezenta fara aproape intreaga linie de mijloc: Dica, Florentin Dumitru si Paraschiv. Nevoit sa improvizeze si sa deseneze ofensiva in lipsa regizorului Florentin Dumitru, italianul nu poate miza decat pe experienta lui Dorinel Munteanu, pe explozia lui Neaga si pe caldura tribunelor, desi la ora meciului se anunta o vreme "cainoasa".

ADVERSAR. Besiktas vine in Ghencea ca lider al grupei B, fara accidentatii Kaan Dobra si Ronaldo Guyaro, dar cu jucatori de prima mana, ca Sergen, Okan, Juanfran, Ali Gunes, Pancu sau Carew. Del Bosque stie ca un egal ar putea fi trecut in categoria rezultatelor pozitive si ca are pe banca de rezerve nume ca Tayfur, Ahmet Hassan, Veysel sau Mustafa Dogan.

ROMAN. Refacut pentru confruntarea din aceasta seara, internationalul Daniel Pancu nu se teme de ostilitatea cu care va fi primit in Ghencea si nu-si reneaga trecutul giulestean. "E un meci special pentru mine. Voi juca si pentru suporterii Rapidului, pentru ca stiu ce insemnau pentru ei meciurile contra Stelei. Daca voi marca, le voi dedica golul giulestenilor. Nu mi-e teama de suporterii Stelei, pentru ca si in Turcia atmosfera la meciurile din deplasare ale lui Besiktas este foarte ostila." Duelul de la distanta Armata Ultra - Pancu va fi un alt eveniment important al unui meci care se anunta, oricum, unul intens si plin de sacrificiu si de evenimente.

Datcu: "Ma intereseaza doar ai mei"

Stabilit de 35 de ani in Turcia, Ilie Datcu (foto), antrenorul portarilor de la Besiktas, spune ca asteapta un rezultat bun din partea echipei la care este angajat.

Jurnalul National: Cum credeti ca va fi meciul?
Ilie Datcu: Va fi unul deschis. Cine e mai bun, sa castige.

Dar ce asteptati?
Un rezultat bun pentru noi. Sunt optimist. Steaua trebuie neaparat sa castige ca sa iasa din grupa. Besiktas mai are si alte sanse.

Sufleteste, va doriti si calificarea Stelei?
Sunt sincer si spun ca nu. Nu ma intereseaza decat echipa pentru care lucrez.

Cum colaborati cu Del Bosque?
Foarte bine. Este un antrenor deosebit, care a lucrat numai la echipe mari. Stie sa asculte, sa aprecieze si sa dea replica la timp si corect. Jucatorii il stimeaza foarte mult, la fel ca si tribunele.

S-a refacut Pancu?
Pancu a fost in Elvetia la tratament si si-a reluat antrenamentele. Nu stiu daca va fi titular, dar in lotul de 18 sigur va fi.

De ce merge mai slab Besiktas in campionat?
S-au schimbat antrenorii, jucatorii, iar noi am jucat ultimele meciuri doar in deplasare. Nu cred ca mai sunt sanse la titlu, dar sa ne calificam intr-o cupa europeana.

Del Bosque: "Nu e un meci decisiv pentru noi"

Conferinta de presa a antrenorului lui Besiktas, Vicente Del Bosque (foto), anuntata pentru ora 14:00, la Hotelul Crown Plaza, a inceput cu jumatate de ora intarziere. Tehnicianul spaniol s-a aratat diplomat, raspunsurile sale la intrebarile ziaristilor turci si romani fiind scurte si, in general, pline de generalitati: "Ma preocupa colectivul si am analizat pe Steaua ca grup, nu individual"; "Istoria si traditia nu au legatura cu prezentul si nu trebuie sa privim inapoi"; "Niciodata nu m-am pronuntat asupra favoritelor, dar sper ca Steaua si Besiktas sa mearga impreuna in faza urmatoare a competitiei", sunt doar cateva dintre declaratiile fostului antrenor al "galacticilor" de la Real Madrid referitoare la partida din aceasta seara, dupa ce, la inceputul discursului a confundat pe Steaua cu Dinamo.

PANCU. Del Bosque a avut numai cuvinte de lauda la adresa internationalului roman Daniel Pancu. "Este un jucator foarte important pentru noi. El nu joaca de cateva saptamani, dar sper sa poata juca in partida cu Steaua. Suntem multumiti de el, dar nu va pot spune acum daca va evolua sau nu." Intrebat daca meciul este decisiv pentru ca Besiktas sa-si salveze un sezon nereusit pe plan intern, tehnicianul spaniol a precizat: "Deloc. Mai avem campionatul intern, Cupa Turciei si Cupa UEFA. Suntem printre cele mai prolifice echipe din campionat, iar faza ofensiva m-a satisfacut in acest sezon".

Falemi sau Lovin?

DOI ITALIENI CONTRA UNUI SPANIOL. Zenga si Pedrazzini, antrenorii Stelei, trebuie sa-si uneasca fortele pentru a trece de turcii antrenati de Del Bosque
Partida Steaua - Besiktas se va desfasura intr-o atmosfera foarte rece, la propriu, meteorologii anuntand ca la ora confruntarii din Ghencea temperaturile vor cobori sub 0 grade Celsius.

INTERES. In privinta vanzarii biletelor, in pofida preturilor destul de ridicate si vestilor nu foarte placute sosite din partea Institutului Meteorologic, interesul fanilor Stelei este destul de ridicat. De asemenea, multi cetateni de origine turca au luat cu asalt casele de bilete ale stadionului "Steaua".

SOLUTII. Daca Dorinel Munteanu si Gabriel Bostina au locurile batute in cuie la mijlocul terenului, iar Daniel Oprita va asigura si sprijinul pe faza defensiva, in absenta lui Nicolae Dica de pe flancul drept, Nana Falemi si Florin Lovin sunt variantele pe care Zenga le are pentru postul de "inchizator". Favorit este internationalul camerunez, care, desi nu a prea jucat in ultima perioada, are avantajul unei experiente competitionale mai mari decat cea a ex-bacauanului. "Speram sa nu ne pierdem si cel mai important jucator, publicul, dupa ce am pierdut atatia jucatori de baza", a declarat Mihai Stoica, presedintele executiv al Stelei.

OPTIMISTI. Jucatorii turci s-au aratat optimisti. "Va fi dificil, dar sper sa obtinem o victorie. Pancu ne-a dat multe indicii despre Steaua", a spus Ahmet Yildirim. Tayfur Havutcu a precizat: "Vrem sa invingem, dar toti fotbalistii Stelei sunt periculosi". De aceeasi parere a fost si mijlocasul Okan Buruk: "Am venit sa castigam. Steaua este o echipa puternica, dar si noi suntem buni si vrem sa invingem".

DINEU. Aseara, de la ora 20:00, clubul "McMonis" a gazduit dineul oficial inaintea confruntarii din aceasta seara, prilej cu care cele doua conduceri au schimbat suveniruri.

Ioan Becali zice ca tine cu Steaua

Prezent ieri la Hotelul Crown Plaza, unde este cazata delegatia turca, impresarul Ioan Becali (foto) a declarat ca partida Steaua - Besiktas "este una de X2". Intrebat pe cine va sustine in aceasta seara, Becali a raspuns: "In primul rand, ca echipa cu Steaua, iar in al doilea rand tin cu echipele unde evolueaza jucatorii romani. De data aceasta, la Steaua sunt peste 20, iar la Besiktas doar unul. Daca nu pierde, Steaua mai are sanse de calificare". Impresarul a mai mentionat ca antrenorul lui Besiktas, Vicente Del Bosque, a fost intotdeauna multumit de Daniel Pancu: "Problema lui Pancu au fost accidentarile. Daca Dumnezeu l-ar tine sanatos, sa aiba continuitate 27-28 de meciuri, Pancu ar putea ajunge la o echipa mare. Chiar si in Spania. Totul este posibil". Becali a incheiat intr-o nota ironica: "Daca Daniel Niculae costa 20 de milioane si joaca la Rapid, care nu are istoria Stelei, va dati seama cat ar costa cei de la Steaua. Cand o sa vorbim de un jucator de la Steaua sau de la Rapid de peste cinci milioane de dolari, veniti sa va dau 10 la suta".

DECIZIE

"Dupa ce si-a compromis sezonul in Turcia, Besiktas se va axa pe Cupa UEFA. Pancu nu va fi primit cu flori in Ghencea" - Mihai Stoica, presedinte executiv Steaua

OBIECTIV

"Ne dorim o victorie in acest meci. Eu am facut doar patru antrenamente in ultima perioada. Cred ca Besiktas este favorita in aceasta intalnire" - Daniel Pancu, jucator Besikas

SECURITATE
Pentru ca este considerata o partida cu un risc sporit, partida din Ghencea va avea parte de masuri speciale de securitate. Astfel, ordinea de pe arena si din jurul ei va fi asigurata de 1.000 de jandarmi din cadrul Brigazii Speciale de Interventie "Vlad Tepes" a Jandarmeriei. Accesul in stadion va fi permis incepand cu ora 17:30, pe baza de bilete, de legitimatii si de invitatii emise de FC Steaua. Recuzita galeriilor va fi putea fi formata din bannere, stegulete, fulare, esarfe, confetti, fiind interzisa introducerea in incinta stadionului a obiectelor contondente, petardelor, fumigenelor si a artificiilor. De asemenea, sunt interzise bannerele cu un continut obscen, incitator la violenta, rasist sau xenofob. Interzicerea comercializarii bauturilor alcoolice in zona stadionului se va face incepand cu ora 16:00. Fanii stelisti vor sta la peluza 1, in timp ce suporterii turci la peluza a doua.

PRO TURCI
Fosti colegi de echipa cu Pancu, rapidistii se declara suporteri ai lui Besiktas in meciul din aceasta seara. "Sunt suta la suta suporterul lui Besiktas. Eu am apucat sa joc cu Daniel Pancu la Rapid si sunt sigur ca vor sa castige. Nu as paria totusi pe o victorie a celor de la Besiktas. Tinand cont de rivalitatea dintre Steaua si Rapid, Daniel Pancu va fi primit cu ostilitate in Ghencea, dar eu sunt sigur ca va putea trece peste acest lucru si va avea o evolutie buna", a spus capitanul Rapidului, Vasile Maftei. In schimb, Marius Maldarasanu este convins ca Besiktas, echipa la care a si evoluat, cand antrenor era Mircea Lucescu, se va impune. "Eu sunt sincer si spun ca ii tin pumnii lui Daniel Pancu. De fapt, chiar daca nu era el la Besiktas, eu tot cu formatia turca as fi tinut. Am trecut si eu pe la Besiktas si, chiar daca am jucat foarte putin, inima mea a ramas acolo", a spus jucatorul rapidist.

PRIMITI DE FANI ROMANI
Condusa chiar de catre presedintele clubului, Yildirim Demiroren, delegatia lui Besiktas a sosit ieri in Bucuresti si numara 24 de jucatori. Singurul roman din lotul turcilor, Daniel Pancu, a avut parte de o primire deosebita, primind un superb buchet de crini din partea fan-clubului Besiktas din Romania, dar si un fular din partea catorva suporteri ai Rapidului. La Aeroportul "Henri Coanda", jucatorii turci au fost intampinati de 15 elevi ai "Scolii Internationale de Informatica" din Bucuresti, care a fost infiintata cu sprijinul unor investitori din Turcia, dar si de 20 de membri ai "Asociatiei Suporterilor echipei Besiktas" din Romania, care au afisat mai multe bannere: "Avem incredere in voi", "Besiktas, tu esti totul pentru noi" si "Bun venit!". Ei au scandat: "Vine regele omenirii!" (n.r. - Besiktas), "Mereu, peste tot, cea mai mare este Besiktas" si "Campioana Besiktas". La meci vor asista si 600 de suporteri din Turcia, care au sosit inca de marti seara in Romania, cu autocarele.
×