În proporţie de peste 50%, CFR Cluj poate deveni campioană naţională, ceea ce îi atrage automat dreptul de a participa în grupele Ligii Campionilor.
CFR CLUJ - Stadionul din Gruia nu are nevoie de licenţă de la UEFA
În proporţie de peste 50%, CFR Cluj poate deveni campioană
naţională, ceea ce îi atrage automat dreptul de a participa în grupele Ligii
Campionilor. Din păcate pentru clujeni, aceştia s-ar putea să-şi vadă echipa
favorită pe un alt stadion, cel din Gruia având şanse minime să întrunească
normele UEFA.
Situaţia este una reală, chiar dacă oficialii clujeni, inclusiv Viorel Duru, preşedintele comisiei de licenţiere din cadrul FRF, pretind că situaţia ar fi alta. În prezent, la stadion există doar o tribună şi doar o peluză. Unde ar trebui să fie cealaltă tribună se află un teren viran, fără estetică, iar pe locul eventualei peluze secunde se află câteva case, mascate pe timpul meciurilor de bannere publicitare. “Stadionul CFR a fost omologat anul trecut, la meciul cu Famagusta, de categoria a treia, ceea ce înseamnă că poate găzdui partide în grupele Ligii Campionilor. Avem scrisoarea de la UEFA. Deşi are doar o tribună şi o peluză. Capacitatea minimă cerută de UEFA este de 3.000 de locuri, la Cluj sunt 10.000. De asemenea, e nevoie de o parcare VIP cu măcar 150 de locuri, 10 locuri pentru oficiali şi două pentru autocare. Cei de la Cluj vor închide străzile adiacente pentru a se crea locurile de parcare. Noua tribună ce urmează să se construiască va avea, din câte am înţeles, şi o parcare subterană. La masa presei trebuie să fie 100 de locuri, dintre care 50 cu pupitru şi instalaţie electrică şi internet”.
DEZMINŢIRE. Siguranţa afişată de partea română este dezminţită însă de UEFA. “De regulă, spre sfârşitul sezonului echipele calificate sau cele având şanse mari de calificare sunt informate de UEFA în legătură cu cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească pentru găzduirea jocurilor din UEFA Champions League”, a spus Florin Mitu, membru al TEAM, firma care se ocupă cu acordarea licenţelor pentru stadioanele din Liga Campionilor.
VERDICT
“De aceea se şi transmite din locul acela, unde nu există tribună, ca să arate a stadion cochet. Acolo va fi tribuna întâi, cu 7.000 de locuri. Şi cu tribună, şi fără tribună, vor putea juca acolo în Liga Campionilor. Arhitectonic, CFR va arăta bine. Se va închide frumos. E prevăzută şi construirea unei peluze cu 10-12 gradene la 5-6 metri înălţime”
Viorel Duru preşedinte Comisia Licenţiere FRF
PROCEDURĂ
“Stadioanele propuse de cluburi sunt vizitate de echipe mixte UEFA/TEAM, cu care prilej cluburile sunt invitate să prezinte soluţii pentru toate dotările cerute. Ceea ce implică, de multe ori, reamenajări sau instalarea unor dotări suplimentare. E greu de spus acum ce şanse are un stadion sau altul de a găzdui meciuri de UEFA Champions League”
Florin Mitu membru în echipa UEFA/TEAM
Steua sau, posibil, Piatra-Neamţ
O mare problemă legată de licenţierea stadionului din Gruia o reprezintă şi parcările. Pentru a asigura spaţiile necesare, oficialii de la CFR au primit asigurări din partea primăriei că se vor închide toate străzile adiacente bazei. Soluţia ar fi una de compromis, mai cu seamă că majoritatea celor din cartierul Gruia se plâng de disconfort atunci când CFR joacă pe teren propriu, din cauza traficului de pe străduţe. Ce variante ar avea CFR Cluj să evolueze în România, dacă proiectul propriului stadion nu va fi finalizat la timp? Cea mai la îndemână ar fi să evolueze în Bucureşti, pe “Steaua”, stadion deja licenţiat de UEFA. Altă variantă ar fi Piatra-Neamţ. “În curând, stadionul Ceahlăul, care mie mi se pare cel mai frumos din ţară, va fi omologat categoria a treia”, a declarat Viorel Duru, care a adăugat că toate arenele trebuie să aibă instalaţii de supraveghere video. Dacă, totuşi, CFR ar solicita să joace în străinătate, de exemplu în Ungaria, la Budapesta, UEFA nu permite acest lucru, atâta timp cât în ţară există stadioane omologate. Prin urmare, cei de la CFR, după ce au făcut investiţii masive în jucători, trebuie să se gândească la propria arenă, care îi va costa şi mai mult, termenul de finalizare fiind unul urgent.
Deocamdată, alarmă falsă
“Ceea ce facem noi este, practic, o reconstrucţie, şi nu o renovare. La final, vom dispune de un stadion de 3-4 stele, cu 28.000 de locuri. Sper ca la anul să primim licenţa pentru a susţine meciuri din Liga Campionilor”, anunţa preşedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan, anul trecut. Macheta viitoarei arene “Constantin Rădulescu” (foto), care ar trebui recondiţionată, a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă, la 23 mai 2007. Cu alte cuvinte, acesta conştientiza că în starea actuală stadionul nu poate primi licenţă de Liga Campionilor. Doar că, după meciul cu Anorthosis Famagusta, din turul preliminar al Cupei UEFA, situaţia s-a schimbat radical. “Standardele UEFA nu prevăd că stadionul trebuie să fie închis. Mai sunt şi alte echipe care joacă în Champions League şi nu au stadionul închis. UEFA nu ţine aşa de mult la estetica stadionului. Pe ei îi interesează, în principal, condiţiile de siguranţă ale stadionului, numărul de parcări şi staţiile de transmisie, care trebuie să fie la cel mai înalt nivel”, se încuraja patronul formaţiei Arpad Paszkany, mai ales că Viorel Duru anunţa: “La 18 august, la Cluj, la meciul dintre CFR şi Anorthosis Famagusta a fost o inspecţie de la UEFA, în urma căreia s-a acordat arenei categoria a III-a. Acolo se pot juca de-acum înainte meciuri de Liga Campionilor”. După cele spuse de Florin Mitu, cei de la Cluj urmează să fie vizitaţi din nou.