x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 6 metode să NU crești un copil dependent de smartphone

6 metode să NU crești un copil dependent de smartphone

de Anastasia Paul    |    11 Feb 2024   •   17:00
6 metode să NU crești un copil dependent de smartphone
Sursa foto: Hepta

Nu există un răspuns simplu la cât timp este suficient pentru a-l petrece pe smatrphone, spun experții. Este însă mai important să iei decizii intenționate decât să accepți implicit timpul petrecut de aceștia pe ecran. Pregătește-ți copiii pentru succes oferindu-le activități distractive care nu sunt conectate la un dispozitiv.

La fel ca multe întrebări complexe, nu există un răspuns simplu la întrebarea cât de mult timp pe ecran este prea mult. Cultura familiei, programul și temperamentul copiilor joacă toate un rol în decizia cantității potrivite de timp pe ecran pentru familia ta, spune dr. Daniel Ganjian, medic pediatru la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California.

„Obiectivul nu este demonizarea completă a ecranelor, ci de a crea un echilibru sănătos în viața familiei tale”, a spus acesta pentru Business Insider.

Și totuși, atunci când se produce un dezechilibru, este posibil să reduci timpul petrecut pe ecran în casă și să recalibrezi așteptările copiilor tăi. Iată cum:

1. Alte opțiuni mai atractive
Din moment ce trăim într-o lume digitală, copiii vor avea din ce în ce mai mult acces la ecrane, pe măsură ce cresc. Crearea unor obiceiuri sănătoase înseamnă nu doar restricționarea timpului pe ecran, ci și învățarea copiilor cum să gestioneze atracția distracțiilor digitale.

„Scopul final nu este de a controla modul în care copilul tău își folosește timpul, ci de a-l învăța cum să ia decizii inteligente. Oferirea lor de experiențe bune care nu implică utilizarea ecranului este una dintre cele mai bune modalități de a face asta”, afirmă dr. Jonathan Maynard, medic pediatru la Providence Mission Hospital din Mission Viejo, California. 

Jenna Hermans, mamă a 4 copii și autoarea cărții „De la  haos la calm: 5 moduri în care părinții ocupați pot să nu fie copleșiți”, spune că este esențial să fie pregătiți copiii pentru succes și să facă din reducerea timpului pe ecran o experiență pozitivă.

„Păstrează un coș cu rechizite de artă lângă masa de sufragerie, lasă o chitară în sufragerie, un hula hoop sau sărituri de frânghie lângă ușa din față sau un coș de baschet pe ușa garajului. Explică-le că mai mult timp liber departe de ecrane va însemna activități minunate pe care le pot face, și moduri noi și distractive în care își pot petrece timpul”, recomandă aceasta. 

Ea spune că, în general, este indicată o reducere treptată a timpului pe ecran. 

Siciliano-Rosen, o altă mamă, le-a interzis însă brusc telefoanele mobile copiilor ei de 8 și 10 ani timp  de o lună. 

„Copiii nu au primit bine această decizie dar, după prima săptămână, a devenit mai ușor pentru toată lumea și a fost mai multă liniște în casa noastră. Copiii au început să deseneze mai mult și chiar și atunci când familia a reintrodus cantități mici de timp pe ecran, aceștia sunt mai atrași acum de activitățile lor pe și în afara ecranului”, a spus ea.

2. Zone și ore fără ecrane
Dr. Maynard recomandă crearea de spații și momente în care telefoanele nu pot fi zărite nicăieri. Cel mai important? „Include o oră fără ecran înainte de culcare în fiecare seară. Păstrează toate dispozitivele într-o altă cameră în timpul mesei în familie și ia în considerare interzicerea dispozitivelor în dormitoare. Acest lucru îți permite să urmărești activitățile digitale ale copiilor”, a spus medicul.

3. Decide ce se întâmplă înainte de ora de ecran
Jena Hermans subliniază că timpul petrecut pe ecran ar trebui să fie în plus față de timpul libere, nu în locul acestuia. Copiii și adolescenții au nevoie de mult timp pentru a se relaxa, a se juca departe de ecrane. Stabilește o regulă conform căreia copiii trebuie să citească, să se joace afară sau să termine treburile înainte de a sta pe dispozitive, spune ea. Postează o listă și ține-te de ea, astfel încât copiii tăi să știe la ce să se aștepte.

4. Opțiuni mai puțin invazive
Angela Sharp a vrut să-și îndepărteze fiica, care acum are 9 ani, de YouTube și jocuri. Ea i-a oferit o alternativă: cărți audio și podcasturi pentru copii.

„Ea preferă să asculte o carte audio și, în același timp, să picteze, să deseneze sau să creeze, decât să stea pe telefon”, a spus Sharp.

Helene Abiola a făcut o schimbare similară pentru fiul ei de 7 ani. „Părea să fie într-o stare de transă privind la ecran”, afirmă Abiola. Acum face legouri sau desenează în timp ce ascultă podcasturile lui preferate:

5. Folosește tehnologia pentru a te ajuta
Jamie Davis Smith, ai cărei copii au 13 și 16 ani, a început anul acesta să folosească aplicația de control parental Screen Time pentru a limita timpul pe care copiii ei îl pot petrece pe dispozitivele lor. Soțul ei a petrecut circa o oră la telefon cu suport tehnic Apple pentru a-și configura planul, care include TikTok și YouTube limitat, cu mai mult timp pentru muzică.

Ea a setat vârsta copiilor ei ca fiind mai mici, astfel încât să poată păstra cel mai mare control parental. „I-am pus pe toți bebeluși”, a precizat ea.

6. Relație sănătoasă cu tehnologia
Dacă le ceri copiilor să renunțe la dispozitive, trebuie să dai exemplu.

„Modeling-ul este cel mai bun mod de a crea o relație sănătoasă cu ecranele. Orice lucru la care sunt expuși copiii tăi în mod regulat va deveni o normă. Dacă telefonul tău te urmărește oriunde mergi, copiii tăi vor crede că este normal.", spune dr.Hermans.

„Prin stabilirea unor limite rezonabile, oferind alternative captivante și modelând utilizarea responsabilă a ecranului, vă puteți ajuta copiii să dezvolte obiceiuri sănătoase pentru era digitală”, explică și dr. Ganjian.

×
Subiecte în articol: copii dependent ecran smartphone