x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Asociația GO-AHEAD: Dezvoltarea competențelor digitale este necesară pentru o comunicare eficientă în mediul online

Asociația GO-AHEAD: Dezvoltarea competențelor digitale este necesară pentru o comunicare eficientă în mediul online

27 Iun 2023   •   10:13
Asociația GO-AHEAD: Dezvoltarea competențelor digitale este necesară pentru o comunicare eficientă în mediul online

Traversăm o etapă în care digitalizarea este tot mai prezentă în viețile noastre, iar comunicarea eficientă în mediul online este o abilitate esențială pentru a naviga cu succes printre provocările personale și profesionale.

Dezvoltarea competențelor digitale nu mai este opțională, ci o necesitate imperativă într-o lume în care tehnologia și internetul sunt omniprezente. Pentru a comunica în mod eficient și coerent în mediul online, trebuie să fim conștienți de provocările și cerințele specifice acestui mediu și să ne dezvoltăm abilitățile necesare.

Pentru a susține dezvoltarea competențelor digitale în sprijinul cetățenilor activi digital, Asociația GO-AHEAD a realizat un suport de curs pentru un viitor program de formare cu titlul ”Competențe digitale pentru o cetățenie activă”.

Suportul de curs este realizat în cadrul proiectului ”Cetățenie activă într-o lume digitală”, o inițiativă prin care asociația sprijină cetățenii în a deveni activi în comunitate și a utiliza digitalizarea în relația cu autoritățile. 

Structurat pe module special concepute pentru a acoperi întreaga arie a dezvoltării unor competențe digitale utile pentru cetățeni, cursul abordează teme precum:

  • Informarea și cunoașterea datelor. Alfabetizarea digitală reprezintă primul pas spre a deveni un utilizator eficient și asumat în mediul online. Tocmai de aceea, primul modul al cursului include cunoștințe despre funcționarea internetului, navigarea pe web, utilizarea platformelor de socializare, gestionarea și securizarea datelor personale și multe altele. Fără aceste cunoștințe și abilități fundamentale, comunicarea în mediul online devine dificilă și plină de provocări.

 

  • Comunicare și colaborare. Competențele de comunicare online includ și abilitatea de a utiliza corect și eficient instrumentele și canalele de comunicare digitală, cum ar fi e-mailurile, mesageria instantanee, videoconferințele și rețelele sociale. Această parte a cursului vine să sprijine cetățenii care își doresc să interacționeze prin tehnologiile digitale, să facă schimb de informații și conținut. Mai mult, secțiunea aceasta este dedicate cetățenilor activi care își doresc să manifeste angajamentul civic în mediul online, colaborarea prin tehnologiile digitale și gestionarea identității digitale a persoanelor.

 

  • Crearea conținutului digital este un modul care acoperă aria modalităților de dezvoltare a conținutului digital, integrarea și re-elaborarea a conținutului, precum și aspect referitoare la drepturile de autor, licențe și programare. De exemplu, comunicarea scrisă corectă și coerentă, adaptată la diferite platforme și medii de comunicare, este esențială pentru a ne exprima ideile în mod clar și concis.

 

  • Modulul Securitate. Acesta abordează toate noțiunile legate de dispozitive de protecție, protecția datelor personale și a vieții private, precum și protejarea mediului. Într-o lume în care informațiile personale sunt ușor accesibile și unde tot ceea ce postăm online poate avea repercusiuni, este crucial să înțelegem importanța reputației online și să fim conștienți de impactul pe care îl putem avea asupra altor persoane prin intermediul comunicării online. Dezvoltarea competențelor de gestionare a confidențialității și a securității datelor personale este la fel de importantă pentru a ne proteja și a ne asigura că comunicarea noastră online este sigură și încredere.

 

  • Rezolvarea problemelor este o parte a suportului de curs care pune accent pe rezolvarea problemelor tehnice, identificarea necesităților și a răspunsurilor tehnologice. Aici se mai adaugă utilizarea creativă a tehnologiilor digitale și identificarea deficiențelor de competențe digitale.

 

  • Ultimul modul este despre bunăstarea, drepturile și obligațiile cetățenilor în mediul online. Acest modul detaliază aspectele privind etica și empatia online, sănătatea și bunăstarea, participarea activă, drepturi și responsabilități, dar și o conștientizare a consumatorului.

Așadar, dezvoltarea competențelor digitale este esențială pentru a comunica eficient în mediul online. Alfabetizarea digitală, evaluarea informațiilor, abilitățile de comunicare și conștientizarea prezenței digitale sunt toate aspecte critice pentru a naviga cu succes și responsabilitate într-o lume digitală.

Întrucât mediul online continuă să evolueze și să devină din ce în ce mai prezent în viețile noastre, investiția în dezvoltarea acestor competențe devine tot mai importantă pentru a ne adapta și a reuși în societatea contemporană.

De asemenea, în cadrul proiectului „Cetățenie activă într-o lume digitală” implementat de Asociația GO-AHEAD, pe baza informațiilor din suportul de curs, au fost susținute 3 webinare online gratuite ce vizează competențele digitale, ce au abordat următoarele subiecte:

  • Facilitarea accesului la Servicii publice digitale
  • Protejarea sănătății și bunăstării personale în mediul online
  • Protejarea datelor personale și a vieții private. Beneficiile digitalizării

Asociația GO-AHEAD este o asociație non-guvernamentală care încă din 2017 propune îmbunătățirea la nivel educațional a societății.

Prin fiecare proiect, prin fiecare activitate, indiferent că se adresează personalului didactic, tinerilor sau cetățenilor în general, GO-AHEAD își lasă amprenta pe educația și dezvoltarea personală a individului. Cu fiecare mic efort, GO-AHEAD contribuie la conștientizarea importanței dezvoltării personale și la transformarea procesului educațional dintr-un mediu formal și rigid într-un mediu versatil, incluziv și colaborativ.

Află mai multe detalii despre Asociația GO-AHEAD, aici: www.go-ahead.ro

 

PROIECTUL „Cetățenie activă într-o lume digitală”

Cod SIPOCA 1084/Cod MySMIS2014+ 151411

Data de începere: 08.07.2022

Perioada de implementare: 12 luni

Valoarea totală a proiectului: 423.116,50 lei

Finanțare totală nerambursabilă: 414.654,17 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European: 331.723,33 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 82.930,84 lei

Cofinanţarea eligibilă a Beneficiarului: 8.462,33 lei

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Pentru detalii suplimentare despre proiect: Marinela CAJVAN, Manager de proiect, www.go-ahead.ro/proiectepoca@go-ahead.ro 

  Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!

×
Subiecte în articol: digitalizare competente online