x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cum inveti mai usor pas cu pas pentru a trece peste sesiune cu brio

Cum inveti mai usor pas cu pas pentru a trece peste sesiune cu brio

19 Feb 2024   •   11:58
Cum inveti mai usor pas cu pas pentru a trece peste sesiune cu brio

Chiar dacă examenul este greu sau mai accesibil, acesta vine mereu la pachet cu griji din partea studenților care doresc să treacă de el. Stările de neliniște sunt normale în acest caz și nu există o rețetă a succesului, ci doar unele sfaturi care să te ajute să înveți cât mai eficient, fără a pune o presiune mare pe tine.

Cum te organizezi pentru a trece peste un examen?

Pentru a fi sigur că faci față cu brio sesiunii, organizarea este foarte importantă. Acesta este și primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te apuci de învățat.

Organizează-ți informațiile corespunzător.

Chiar dacă înveți de pe laptop/tabletă sau de pe foi, organizarea informației este importantă. În acest fel, vei obține o privire de ansamblu asupra lucrurilor pe care le ai de învățat. Îți vei face o idee cu privire la materiile cu care vei avea de-a face și îți va fi mai ușor să treci peste examene.

Dacă, de exemplu, ai notițele scrise pe laptop, atunci e o idee bună să le organizezi pe foldere. De asemenea, pentru cele scrise de mână, poți folosi culori, astfel încât să diferențiezi cursurile în funcție de complexitate. Planner-ul este și el util din acest punct de vedere pentru că în acest fel îți vei putea nota cursurile, dar și informațiile aferente, astfel încât să poți începe să înveți mai ușor.

Crearea unui spațiu perfect de studiu

Puterea de învățare este influențată de mediul în care înveți. Dacă obișnuiești să înveți într-un loc organizat cât mai bine, curat și luminos, atunci nivelul de concentrare crește mai mult. Un spațiu de studiu creat în funcție de nevoile tale este unul la îndemână, la care să te gândești. Alege în primul rând un birou cu un scaun confortabil, acesta fiind amplasat într-un loc fără prea mult zgomot sau lumină.

De asemenea, ideal ar fi să nu lași imprăștiate foi pe biroul de lucru și să te folosești doar de cele de care ai nevoie în momentul respectiv. Plantele de birou sau chiar și o tablă amplasată pe perete te pot ajuta să te concentrezi și să-ți faci o imagine mai clară a lucrurilor pe care trebuie să le înveți.

Poți urmări și unele videouri în ziua de azi este foarte ușor să înveți folosind internetul.

Tot ce trebuie să faci este să știi cum și unde să cauți. În acest fel, în cel mai scurt timp vei găsi un profesor care îți va explica, de exemplu, o teorie mai greu de înțeles sau poate că vei găsi un profesor care să-ți explice o carte pe care nu ai reușit să o sintetizezi.

Un sfat de care ai putea ține cont din acest punct de vedere este să urmărești doar o singură persoană care să-ți ofere informațiile de care ai nevoie. Imediat ce te-ai obișnuit cu stilul de explicare, dar și cu informațiile prezentate, nu îți va fi greu să reții ceea ce ți se spune și va fi mult mai ușor să faci asta dacă informația vine de la o singură persoană.

Autotestarea este importantă

Autotestarea este o tehnică care te poate ajuta mult, astfel încât să captezi informația pe care o parcurgi. Atunci când înveți ceva nou, poți găsi variante prin care să repeți informația respectivă. Poți să-ți pui întrebări singur sau îți poți chiar concepe unele teste prin care să vezi dacă ai reținut sau nu informația respectivă.

Biletele cu întrebări din informațiile pe care le-ai învățat sunt și ele importante, de aceea îți poți face astfel de bilete. Materia se sedimentează mai ușor în acest fel, iar odată ce vei ajunge în ziua examenului îți va fi mult mai ușor să-ți aduci aminte de toate conceptele prin care ai trecut.

Un program de studiu te poate ajuta și el

Poate că uneori este o idee mai bună să înveți la primele ore ale dimineții pentru a reține mai bine. Unele persoane preferă însă să repete informațiile seara, înainte de culcare. Acesta este motivul pentru care crearea unui program de studiu este importantă. În acest fel, învățarea este una mult mai eficientă și poți fi sigur de faptul că ai învățat într-un mod cât mai prielnic pentru tine.

Alimentația este și ea importantă

Există unele alimente benefice pentru organism, acestea fiind bine de a fi incluse atunci când te apuci de învățat și dorești să te bucuri de rezultate cât mai bune la sesiune. Fructele de pădure sunt cunoscute pentru faptul că îmbunătățesc atât memoria, cât și coordonarea motorie, acest lucru datorându-se antioxidanților din acestea. Printre fructele cele mai bogate în vitamine, dar și în minerale se numără murele, pepenele, afinele, zmeura, dar și ananasul, citricele, kiwi și merele. Fructele de pădure, consumate în combinație cu nucile și cu avocado previn apariția bolilor neurodegenerative.

Bananele sunt și ele apreciate pentru plusul de eficiență pe care îl oferă în sesiune. Acestea conțin cantitatea zilnică necesară de glucoză. În mediu, o banana conține 25 de grame de glucoză și anume exact cantitatea de glucoză necesară pentru ca creierul să funcționeze cât mai bine.

Cofeina este și ea importantă, această substanță găsindu-se în cafea. Ea contribuie la îmbunătățirea memoriei, protejându-te și împotriva spasmelor pleoapei. În plus, cofeina este și bogată în antioxidanți, dar și aminoacizi. Acesta este motivul pentru care cafeaua este aliatul de încredere al unui student în orice sesiune, el nemaivând nevoie de lucruri precum o casca de copiat pentru a trece un examen. Pe lângă cafea, ciocolata este și ea recunoscută pentru proprietățile antioxidante pe care le oferă. Aceasta mărește producția de endorfine, lucru care duce la o îmbunătățire a puterii de concentrare. Ciocolata cu lapte este bună pentru o mărire a vitezei de reacție, dar și o îmbunătățire a memoriei verbale, dar și vizuale în același timp.

Ținând cont de toate aceste lucruri, dacă vă organizați cât mai bine și consumați astfel de alimente pe perioada sesiunii, va fi mult mai ușor să treceți peste orice examen. În acest fel, veți avea parte de rezultatele cele mai bune și vă veți bucura mult de faptul că veți face față cu brio oricărui examen.

×