x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ecaterina Andronescu și liderii din Educație, despre Bac 2016

Ecaterina Andronescu și liderii din Educație, despre Bac 2016

de Diana Scarlat    |    14 Iul 2016   •   11:42
Ecaterina Andronescu și liderii din Educație, despre Bac 2016

Rezultatele primei sesiuni de bacalaureat de anul acesta, înainte de contestații, arată că elevii de liceu au luat în serios pregătirea pentru examenul final și s-au obișnuit cu ideea că nu se mai poate copia. Rata promovabilității este în creștere constantă, în ultimii cinci ani. În ultimii patru ani și dificultatea subiectelor s-a mai diminuat, fapt care i-a ajutat pe elevi. Numărul absolvenților scade dramatic, însă, de la un an la altul, iar facultățile se așteaptă la o criză de candidați în acest an.

 „Sunt mai multe efecte cumulate, care au dus la o îmbunătățire a rezultatelor. Cel mai important este acela că absolvenții din acest an au înțeles gradul de dificultate al bacalaureatului. În 2011, primii care s-au confruntat cu acest grad de dificultate au fost puși direct sub ghilotină. Cred că aceasta este calea normală, să îi pregătim pentru gradul de dificultate. Este foarte important să știm dacă după patru ani vorbim în continuare despre o polarizare a școlilor din România. Sunt licee foarte bune, precum liceul Mihai Viteazul, din București, unde promovarea este de 100%, și cele cu grad zero sau grad foarte mic de promovabilitate. Este froarte important ca măsurile să fie diferențiate, în funcție de licee. Trebuie să intervenim cu măsuri care să-i scoată pe elevi din această situație delicată”, explică Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației. Rata de promovare la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016, înainte de contestaţii, este de 66,7%, cu 0,3% mai mare decât în sesiunea precedentă. Anul trecut, 66,41% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat Bacalaureatul, în sesiunea iunie - iulie 2015, înainte de contestaţii, iar rata a crescut la 67,9%, după soluţionarea contestaţiilor.

Soluții: școlile profesionale.

Faptul că, în continuare, un procent semnificativ din absolvenții de liceu nu trec de Bacalaureat are consecințe nefaste atât asupra învâțământului preuniversitar, cât și a celui universitar, dar și asupra economiei și societății românești. Sunt licee unde rata de promovare este zero sau puțin peste zero, de câțiva ani. Soluția ar fi alegerea altei forme de educație, atunci când elevii nu au rezultate bune. „Acolo unde gradul de promovabilitate este zero, sunt acele unități unde intră elevii care au luat la examenul din clasa a opta sub nota cinci, iar în anii de liceu nu reușesc să recupereze. Mulți sunt copii din familii dezorganizate, care nu sunt implicate în procesul de învățare al copiilor. Acești copii ar trebui orientați către o școală profesională, așa cum se întâmplă în Germania, în Austria sau alte țări din Europa de Vest. Un copil poate să devină un foarte bun meseriaș, să trăiască decent, după ce face o școală profesională, în loc de un liceu pe care nu reușește să-l termine”, explică Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Școala face evaluări ale elevilor, până în clasa a șasea, însă, chiar dacă părinților li se spune spre ce ar trebui să se orienteze copilul, decizia este luată în funcție de preferințele și dorința lor, iar orientarea nu este corectă.

An foarte prost pentru universități

Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul elevilor care dau examenul de Bacalaureat scade de la an la an. Anul acesta s-au înscris 137.344 de absolvenţi și s-au prezentat la probe 129.390 de candidaţi, dintre care 109.973 din promoţia 2015-2016 şi alţi 19.417 din promoţiile anterioare. „Rata a crescut, dar numărul absolvenților a scăzut. Anul acesta avem cu 20.000 mai puțini absolvenți și este un an critic. Probabil va însemna neacoperirea locurilor bugetate la multe facultăți. Pot fi 90.000 de absolvenți cu bacalaureat după contestații, dar și așa, 15.000 pleacă la universități în afara țării, iar în jur de 5.000 nu mai vor să continue școala”, explică Anton Hadăr, liderul federației profesorilor universitari, Alma Mater. Numărul de locuri bugetate, la facultățile de stat, este de 62.000 anul acesta, cu 400 mai puține față de anii precedenți, dar și așa s-ar putea să rămână multe neocupate.

După ce rata promovabilității a fost de 69,30% în 2010, în 2011, după introducerea camerelor video în sălile de examen, a scăzut la 45,73%. În 2012 a fost doar de 44,41%, în 2013 a crescut la 56,44%, în 2014 a continuat creșterea, fiind de 60,65%, iar în 2015 a fost de 67,9%.

 

La multe universități se dă și examen de admitere și s-ar putea ca mulți să se îndrepte către cele la care nu se dau probe scrise. Calitatea educației depinde de absolvenți: dacă ai puțini și nu ai de unde să selectezi, șansele sunt foarte mari ca învățământul să fie mai slab. Noi vom continua să dăm examen de admitere, cu orice risc. Anton Hadăr, prof. univ. dr. Politehnica București

 

 

Tinerii se vor orienta către universitățile care au oferte atractive, moderne, și care își asigură mai multe șanse la angajare.

 

×