x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministerul Educației, după scandalul de la SNSPA: Este necesară o intervenție legislativă

Ministerul Educației, după scandalul de la SNSPA: Este necesară o intervenție legislativă

de Redacția Jurnalul    |    08 Aug 2024   •   22:45
Ministerul Educației, după scandalul de la SNSPA: Este necesară o intervenție legislativă

 Prevederile HG nr.970/2023 vizează domeniul muncii în privința hărțuirii, astfel că, în ceea ce privește interacțiunea pentru cadre didactice și studenți sau elevi, acest act normativ nu este aplicabil, fiind necesară o extindere a sferei de aplicare, susține Mininisterul Educației.

Ministerului Educației i s-au cerut propuneri de modificare și completare a legislației în vigoare, având în vedere cazurile punctuale de hărțuire sexuală din mediul universitar, respectiv la SNSPA, semnalate în ultimele zile în spațiul public.

Astfel, Ministerul transmite că la ședința grupului de lucru, la care au participat reprezentanți ai Consiliului National al Rectorilor, ai Ministerului Justitiei, ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Ministerului Afacerilor lnterne și ai Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați, au fost analizate cadrul legal aplicabil soluționării sesizărilor care vizează fapte de hărțuire sexuală/ agresiune sexuală; modificările legislative care se impun și care trebuie să aibă caracter general și să fie aplicabile tuturor entităților publice.

„În urma discuțiilor a rezultat necesitatea promovării unei reglementări generale, care să se aplice deopotrivă instituțiilor de învățământ public și privat, adică întregului sistem național de educație, precum și tuturor instituțiilor publice, în mod similar celei care privește raporturile de muncă, așa cum sunt definite de prevederile H.G nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă. Menționăm faptul că prevederile Hotărârii de Guvern nr.970/2023 vizează domeniul muncii. Astfel, în ceea ce privește interacțiunea cadre didactice și studenți sau elevi, acest act normativ nu este aplicabil, fiind necesară o intervenție legislativă prin care să se extindă sfera de aplicare”; transmite, joi, Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Reglementarea generală preconizată trebuie să vizeze prioritar: prevenția; cooperarea interinstituțională, pentru descoperirea la timp a tuturor actelor/faptelor care pot constitui o amenințare la adresa libertății fizice și psihice, a dezvoltării armonioase a fiecărei persoane și a tuturor celor implicați în procesul educațional; conștientizarea și accesarea mijloacelor de protecție.

„În ceea ce privește definirea termenului de obligație de analiză, în general, a „instituțiilor/ autorităților”, în cadrul reglementării generale, Ministerul Educației propune următoarele: examinarea și soluționarea sesizării care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura petentului, în măsura în care aceasta conține indicii referitoare la comportamente neconforme, respectiv hărțuire/agresiune sexuală”, este una dintre propuneri.

Se propune analizarea sesizării formulate fără asumarea identității de către comisia de la nivelul instituției/autorității, în condițiile Hotărârii de Guvern nr. 970/2023, care se va aplica tuturor instituțiilor/ autorităților publice/entităților publice. Ulterior analizei, se întocmește un raport prin care este sesizată comisia de cercetare disciplinară, dacă rezultă elemente referitoare la existența unei posibile abateri disciplinare.

„Transmiterea sesizării spre competentă soluționare organelor de cercetare penală, în situația în care aceasta cuprinde informații cu privire la elemente ale faptelor de agresiune sexuală sau hărțuire sexuală, exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual prevăzute de Codul penal. Definirea, în mod explicit, a hărțuirii sexuale astfel cum este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă”, sunt alte două propuneri.

Prin urmare, Ministerul Educației apreciază ca soluție „promovarea unei intervenții legislative viabile, care să reprezinte cadrul legal general aplicabil pentru soluționarea oricăror cereri care reclamă potențiale fapte/acte de hărțuire/agresiune sexuală; instituirea de măsuri efective de prevenție/ocrotirea sănătăţii/ocrotirea persoanelor vulnerabile etc, pentru toate mediile de învățământ în care acestea s-ar putea produce”.

În ceea ce privește demersurile viitoare ale Ministerului Educației, se precizează că Ministerul Educației va organiza, împreună cu reprezentanții federațiilor naționale studențești, reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și ai Consiliului de Etică și Management Universitar, o dezbatere ce are drept scop armonizarea legislației ce vizează soluționarea oricăror fapte privind agresiunea /hărțuirea sexuală în mediul academic, stabilirea unor măsuri preventive obligatorii la nivelul instituțiilor de învățământ din sistemul național de învățământ superior.

La solicitarea Ministerului Educației, Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) va iniția verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărțuire sexuală (sau fapte asimilate), modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituțional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenție.

Ministerul Educației reamintește că au fost aduse îmbunătățiri reglementărilor specifice învățământului superior, atât la nivel de definire, cât și la nivel de prevenție și clarificare a modalității de intervenție, respectiv: Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 definește actele de hărțuire sexuală și violență psihologică.

„Hărțuirea sexuală, alături de orice formă de hărțuire, este considerată abatere de la normele de etică și deontologice privind respectarea ființei și demnității umane, având în vedere faptul că știrbesc demnitatea beneficiarilor direcți ai dreptului la educație și prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 și ale Codului-cadru de etică și deontologie universitară. Codul-cadru de etică și deontologie universitară, adoptat prin Hotărâre de Guvern în aprilie 2024, interzice orice fel de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare. Același document prevede: obligația ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară; obligația comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie; obligația ca universitățile să elaboreze ghiduri operaționale prin care detaliază procedurile legale și administrative privind abordarea şi soluționarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare”, potrivit comunicatului emis de Minister.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: educatie scandal snspa bulai