x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii la bacalaureat, profesorii la grevă

Elevii la bacalaureat, profesorii la grevă

de Diana Scarlat    |    12 Iun 2017   •   10:21
Elevii la bacalaureat, profesorii la grevă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Profesorii încep protestele, de astăzi, în ziua de evaluarea a competenţelor digitale - proba D. Acest lucru se întâmplă cu toate că nu s-a întrunit majoritatea de voturi a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Cel puțin 23 de sindicate ale federației au întrunit majoritatea și pot acționa pe cont propriu. Chiar și așa, elevii își vor putea susține examenele, pentru că procedura de organizare permite înlocuirea celor aflați în grevă. Nemulțumirilor legate de noua Lege a salarizării li s-a adăugat și comentariul președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, despre care sindicaliștii spun că a pus gaz pe focul deja aprins. Cele mai multe semnături pentru declanșarea grevei s-au strând după declarația politicianului.

 

Sindicaliștii din Educație spun că protestele ar putea fi oprite doar printr-o decizie care să modifice Legea salarizării, după ce a fost votată de Parlament. Cea mai mare nemulțumire este legată de grila de salarizare, în care profesorii sunt plasați pe o treaptă inferioară, foarte descurajantă pentru cei care ar putea să devină dascăli. “Nu este normal ca un viceprimar, care este ales, să aibă un coeficient de salarizare 3, și un profesor 2,76. Poziționarea în grilă este inadmisibilă. Noi am cerut un lucru decent, măcar un coeficient 3,5 nu 5 sau 6, cum era normal. Trebuia să fim mai aproiape de Sănătate, dar nu suntem nici măcar la jumătate, în schimb, pentru aleși s-au dat coeficienți foarte mari. Dacă vom avea plățile pentru profesori la reducere, viitorul României va fi tot la reducere. Suntem de acord ca medicii să fie plătiți bine, dar să nu uităm că și medicii sunt formați tot de profesori”, a declarat, pentru Jurnalul Național, Simion Hăncescu, președintele FSLI.

 

Tăriceanu a contribuit la strângerea de semnături

Dacă la sfârșitul săptămânii trecute erau mai puțini semnatari ai documentelor care stau la baza declanșării grevei, astăzi s-a mărit semnificativ numărul lor, după declarația președintelui Senatului, care a spus că profesorii pot primi leafă mai mică, din moment ce au concediu câteva luni pe an. „Sunt absolut halucinante declarațiile domnului Tăriceanu. Nu profesorii au patru luni de concediu pe an, ci parlamentarii. Nu se poate să declari o asemenea inepție, când știi că sunt inflamați deja profesorii”, mai spune liderul FSLI. În acest moment sunt circa 225.000 de profesori în sistemul preuniversitar, iar numărul total de cadre didactice, incluzând sistemul universitar, ajunge la 380.000, astfel încât profesorilor li s-a explicat că o majorare a salariilor în sistemul de Educație, peste cea deja stabilită în noua lege, ar însemna un efort bugetar prea mare.

 

Declanșarea grevei în mai multe centre de examen

FSLI are circa 170.000 de membri, dintre care aproape 50% au semnat deja pentru protest, însă nu se va putea declanșa greva generală pe țară decât dacă numărul semnăturilor depășește 50%. Cu toate acestea, sindicatele care au strâns mai mult de jumătate dintre semnăturile membrilor proprii pot decide singure declanșarea protestelor, iar în acest moment sunt deja 23 de formațiuni care ar putea intra oricând în grevă. De astăzi începe greva sinidcatului profesorilor din sectorul 6 al capitalei, chiar fără a declara în prealabil greva de avertisment, de două ore, cu 48 de ore înainte de protestul general. Cadrele didactice de la Iași vor declanța mâine greva de avertisment, urmând să oprească lucrul pe perioadă nedeterminată, după 48 de ore de la această procedură prevăzută de lege. Chiar dacă s-ar declanșa greva generală a sindicaliștilor FSLI, examenele nu vor fi puse în pericol. „Nu cred că se va ajunge la blocarea examenelor. Comisia de examinare constă doar în supraveghetori, iar corectura se face în altă parte. Metodologia de organizare prevede cazurile speciale, în care se pot înlocui profesorii. Am avut situații în care n-au ajuns la trimp supraveghetorii, în mei multe locuri din țară, în ultimii ani, și s-au găsit imediat soluții”, a explicat, pentru Jurnalul Național, senatorul Liviu Pop. În anul 2010, într-o situație asemănătoare, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a făcut apel pentru a aduce profesorii la clase, în locul greviștilor. Înlocuitorii s-au găsit imediat, iar anul școlar și examenele nu au fost în pericol.

 

FSLI are circa 63% dintre membrii de sindicat din Educație, dintre care aproape jumătate au semnat pentru declanșarea grevei generale. Sindicatele pot declanșa greva independent de federație, dacă au semnat peste 50% dintre membri, așa cum s-a întâmplat la Sectorul 4 din Capitală, unde s-au strâns peste 80% dintre semnături.

 

Un profesor debutant are acum salariul mai mic de 1.500 de lei net, iar anul viitor ar ajunge la 2.000 de lei, pentru că se schimbă și sistemul de impozitare. Impozitul va ajunge de la 30%, la peste 42%, pentru că se calculează progresiv, deci la un salariu mai mare va fi mai mare și impozitul. Simion Hăncescu, președinte FSLI

 

Cel mai mare salariu din învățământul preuniversitar este acum de circa 2.700 de lei, pentru un profesor cu toate gradele didactice și peste 40 de ani vechime, fără dirigenție și alte sporuri. Anul viitor, salariul va crește la 3.500 de lei, iar noua impozitare va face ca în anul 2022 să aibă circa 6.900 de lei brut, din care va rămâne cu până la 4.000 de lei net.

 

×
Subiecte în articol: greva profesori bacalaureat