x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ligia Deca, anunţ de ultimă oră pentru elevi şi profesori! Ce se întâmplă cu examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională

Ligia Deca, anunţ de ultimă oră pentru elevi şi profesori! Ce se întâmplă cu examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2023   •   11:20
Ligia Deca, anunţ de ultimă oră pentru elevi şi profesori! Ce se întâmplă cu examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională
Sursa foto: Hepta

Ligia Deca, Ministrul Educației a anunțat duminică că se va adopta o Ordonanță de Urgență pentru calendarul examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională.

Astfel,, Evaluarea naţională la clasa a VI-a nu se va mai susține în acest an, iar probele de competențe de la Bacalaureat se vor echivala cu mediile din anii de liceu. În ce priveşte probele scrise, acestea rămân în calendarul anunțat. Şi probele scrise de la Evaluarea naţională de clasa a VIII-a rămân tot la datele stabilite.

"Ministerul Educației adaptează calendarul și procesele de finalizare a anului școlar, cât și cele referitoare la evaluările naționale, în funcție de evoluția în contextul luat, scrie Antena3CNN

Cele trei măsuri din ordonanța de urgență de astăzi

Una, referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. 

Ligia Deca: "La Bacalaureat şi Evaluarea naţională de clasa a VIII-a rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat"

Ea ușurează practic tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de Bacalaureat și reușim astfel, cu această echivalare, să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat, în așa fel încât copiii să termine la data la care se așteaptă și să poată merge mai departe pe parcursul lor educațional.

A doua măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest și avem nevoie ca toți candidații care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru pentru a avea resursa umană în toamnă, necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ. 

A treia măsură se referă la faptul că Evaluarea sistemică la clasa a VI-a cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuăm anual în sistem, în acest an școlar nu se va mai susține. 

Subliniez, probele scrise atât ale Evaluării Naționale de la sfârșitul clasei a VIII-a cât și probele scrise ale examenului de Bacalaureat rămâne în același calendar, permițând tuturor elevilor să meargă mai departe, așa cum era programat și așa cum își doresc", a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Şcolile rămân închise şi luni. Sindicaliştii nu cedează: "Mâine este grevă, să fie clar"

Sindicaliştii din Educaţie au transmis, duminică, că greva în şcoli va continua şi luni.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, că mâine este grevă în școli.

Liderii sindicatelor din Educație au fost duminică dimineața la consultări cu premierul Nicolae Ciucă. Ei nu spun încă faptul că nu accepta oferta, dar spun că vor să vadă totul în Monitorul Oficial.

Ligia Deca: Înscrierile la Bacalaureat şi Evaluarea naţională se prelungesc

Guvernul propune o noua ofertă pentru profesori

"Buna seara! Acum cinci minute ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grila de la 1 ian 2024", le-ar fi transmis liderul FSE, Marius Nistor, membrilor de sindicat.

Condiția, adaugă el, "este de a fi mâine (duminică - n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului".

"Rog consultați colegii rapid și ne comunicați în această seară", încheie Nistor.

Sindicaliștii din Educație sunt în grevă de trei săptămâni.

 

×