x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Oferta Guvernului pentru cadrele didactice: Ordonanța de Urgență cu majorările salariale va intra în vigoare pe 1 iunie

Oferta Guvernului pentru cadrele didactice: Ordonanța de Urgență cu majorările salariale va intra în vigoare pe 1 iunie

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2023   •   16:03
Oferta Guvernului pentru cadrele didactice: Ordonanța de Urgență cu majorările salariale va intra în vigoare pe 1 iunie
Sursa foto: Gov.ro

După discuţii aprinse cu sindicaliştii, Guvernul vine cu o nouă ofertă care urmează să fie sau nu aprobată de cadrele didactice. Răspunsul sindicatelor din Educație este așteptat la Palatul Victoriei la ora 19.00.

Premierul Nicolae Ciucă spune că executivul va aproba, pe 1 iunie 2023, o Ordonanța de Urgență prin care personalul didactic va primi o majorare salarială de 1.000 de lei brut și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. OUG se va aplica din ziua aprobării. 

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora, potrivit antena3CNN

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” transmit că, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, „fie el și unul girat de președintele României. Greva continuă”.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, potrivit unui comunicat de presă semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Conform sursei citate, solicitările profesorilor au rămas aceleași - majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare și emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

 

×
Subiecte în articol: sindicate grevă învățământ