x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie România își pregătește tinerii pentru viitor: dansul la bară se va putea preda în școli

România își pregătește tinerii pentru viitor: dansul la bară se va putea preda în școli

de Diana Scarlat    |    03 Aug 2022   •   07:05
România își pregătește tinerii pentru viitor: dansul la bară se va putea preda în școli

Toate sporturile recunoscute ca atare de România sunt predate atât la nivel universitar, cât și în licee sportive și chiar în celelalte unități de învățământ, dacă există profesori specializați. După ce Ministerul Sportului a recunoscut, luni, dansul la bară ca sport oficial în țara noastră, automat va intra și în școli, inclusiv la probele de Bacalaureat.

Cu formarea profesională va fi mai complicat, la primele generații de dascăli de dans la bară, dar România poate recupera în cel mult cinci ani handicapul, din acest punct de vedere, după ce vor ieși de pe băncile UNEFS primii specialiști. Astfel, tinerele generații se vor putea pregăti temeinic pentru nevoile viitorului. Luni au fost publicate în Monitorul Oficial ordinele de ministru prin care se recunoaşte practicarea oficială în România a două noi discipline, Pole Sport (dansul la bară) şi Padelul.

România este o țară conservatoare, iar dansul la bară aprobat ca sport oficial pune în dificultate mulți reprezentanți ai sportului. Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), a cedat cu mare greutate insistențelor noastre de a comenta subiectul, din punct de vedere al sindicalistului care apără interesele sportivilor din România, fiind obișnuit să vorbească despre lucruri serioase. Cu toate acestea, e conștient de faptul că dansul la bară poate deveni materie predată la școală, tocmai pentru că nimeni nu s-ar putea opune acestei inițiative, când ea va exista. „Au apărut mai multe cluburi sportive și s-a făcut presiune pentru recunoașterea acestora, în ultimii ani. Teoretic, noul sport poate intra și în școli, la fel ca alte sporturi, deși nu toate se predau în mediul universitar sau în liceele de profil. Profesorii nu pot fi obligați să predea orice sport care este acceptat oficial. Trebuie să aibă calificare pentru așa ceva”, a explicat, pentru Jurnalul, liderul BNS.

Acesta respiră ușurat la gândul că e nevoie de voința multor oameni și instituții, până când un sport de pe lista foarte lungă a celor intrate în ultimii ani pe listele oficiale, ajung și materie predată la școală. „Dacă vor vrea studenții sau elevii, trebuie să dorească și structurile care aprobă acest lucru. Se pot face școli private pentru dans la bară. E înrudit cu gimnastica, doar că s-a modificat poziția barei... Putem să vedem lucrurile și din perspectiva aceasta. Trebuie să ai profesori și curriculă pentru asta”, a adăugat Costin.

În dificultate a fost pus de întrebările noastre și rectorul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS), Florin Pelin, care a spus doar că deocamdată nu există secție specială pentru dans la bară. Cu toate acestea, dacă federația care reprezintă acest sport oficial se va lupta pentru introducerea lui în școala românească, nimic nu o va putea opri, tocmai pentru că recunoașterea oficială e principalul pas către predarea ulterioară în școli.

Se luptă pentru acceptarea la Olimpiadă

Dansul la bară a fost recunoscut de Global Association of International Sports Federation (GAISF) ca fiind sport încă din octombrie 2017, iar de atunci se discută serios despre probele acestui nou sport la Olimpiade. Katie Coates se luptă de 11 ani cu şefii forului mondial ce reprezintă sporturile omologate să includă şi dansul la bară în cadrul sporturilor recunoscute și a câştigat această bătălie în 2017. „Din anii 2000 lumea a început să-l practice ca stil de fitness şi i-a înlăturat latura sexuală. Dansul la bară nu e aşa cum crede majoritatea şi trebuie să-l priveşti ca să înţelegi”, explica, în 2017, Coates, citată de ziarul britanic „The Telegraph”.

La fel ne explică și Ministerul Sportului, care pentru comunicatul de presă transmis luni, pentru a anunța includerea oficială a dansului la bară pe lista sporturilor, a preluat descrierea federației internaționale, anume că „pole fitness” este o combinaţie de acrobaţii şi gimnastică, devenind din ce în ce mai popular în sălile de sport din întreaga lume, unde instructorii specializați ţin cursuri pentru cei care doresc să facă performanță.

Experții ministerului ne mai spun că Pole Sport – adică dansul la bară - „necesită agilitate, forță, echilibru, anduranță și flexibilitate, fiind accesibil preponderent sportivilor foarte bine antrenați. Pole Sport include elemente artistice, dar este bazat mai mult pe mișcări atletice și merit tehnic, fiind evaluat pe baza unui Cod de Punctaj original, în conformitate cu sporturi standard olimpice, precum săriturile în apă, patinajul pe gheață și gimnastica ritmică”, se arată în comunicatul Ministerului Sportului. Padelul cuprinde un ansamblu de exerciţii fizice complexe care angrenează atât partea inferioară, cât şi cea superioară a corpului, fiind un sport care combină tenisul cu squash-ul şi care pune accent pe efort fizic, socializare şi relaxare.

 

Dansul la bară, skandenbergul, dodgeball (raţele şi vânătorii) şi altele se luptă din 2017 să satisfacă toate dorințele GAISF pentru a deveni sporturi pe deplin recunoscute şi eligibile pentru Jocurile Olimpice.

 

×
Subiecte în articol: dansul la bară pole sport