x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sorin Cîmpeanu spune că 18,5 milioane de teste de salivă vor ajunge în școli

Sorin Cîmpeanu spune că 18,5 milioane de teste de salivă vor ajunge în școli

02 Feb 2022   •   15:40
Sorin Cîmpeanu spune că 18,5 milioane de teste de salivă vor ajunge în școli
Sursa foto: gov.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, spune că 18,5 milioane de teste de salivă vor fi distribuite în școlile din toată țara. 

"În această dimineaţă, Ministerul Educaţiei a transmis către IGSU repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru un număr de 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în şcolile din România. Deci, există teste. Mizăm pe responsabilitatea administrării acestor teste şi pe corectitudinea raportării. Am constatat o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatelor testelor", a explicat demnitarul.

Testele de salivă au o precizie de 66%, potrivit ministrului. 

"În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreţi să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. Asta arată că nivelul de înţelegere a importanţei testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut", a spus acesta.

Totodată, Cîmpeanu neagă speculațiile potrivit căror s-ar putea renunța la aceste teste. 
"Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare. Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem - aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli? Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziţia şcolilor şi care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi şi de părinţi", a precizat el. 

×
Subiecte în articol: sorin cimpeanu teste de saliva