x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitățile cer încă 1,2 miliarde lei, pentru salarii

Universitățile cer încă 1,2 miliarde lei, pentru salarii

09 Oct 2017   •   12:10
Universitățile cer încă 1,2 miliarde lei, pentru salarii
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat ieri că pentru aplicarea noii legi a salarizării, finanţarea de bază la universităţile din România, în 2018, trebuie majorată cu 1,2 miliarde lei. Reprezentanţii universităţilor, reuniți la Craiova în cadrul CNR, au cerut alocarea fondurilor direct miniștrilor Educației, Cercetării și al Muncii, prezenți la Consiliu.

"S-a făcut o analiză vizavi de impactul aplicării legii salarizării, luându-se în calcul creşterile salariale de la 1 ianuarie 2018, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, creşterea salariilor de la 1 martie 2018. Toate aceste consecinţe ale aplicării legii salarizării generează o necesitate a creşterii finanţării de bază de la 2,7 miliarde lei la cel puţin 3,9 miliarde de lei”, a spus Cîmpeanu. 

Președintele CNR a spus că universitățile au solicitat,„ într-o manieră foarte clară şi foarte fermă”, alocarea resurselor bugetare necesare. „Ştim foarte bine că finanţarea în învăţământul superior, ca şi în învăţământul preuniversitar, vine pe student, respectiv pe elev. Deci toate aceste creşteri salariale au un impact major care trebuie să se regăsească în bugetul pe anul 2018. (...) Avem şi alte costuri care trebuie acoperite, cum ar fi creşterea subvenţiilor pentru cămine, cantine", a atras atenția Sorin Cîmpeanu. 

×