x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 131 de zile în comă. Povestea handbalistului care s-a născut a doua oară

131 de zile în comă. Povestea handbalistului care s-a născut a doua oară

de Istvan Deak    |    21 Ian 2014   •   16:47
131 de zile în comă. Povestea handbalistului care s-a născut a doua oară
Jo Deckarm împlineşte 60 de ani cu gândul la Schumacher
Tragedia care s-a abătut asupra pilotului de Formula 1 Michael Schumacher a marcat într-un mod deosebit un sportiv german, care a trecut printr-o situaţie similară.
În martie 1979 în timpul unui meci de handbal, Joachim Deckarm s-a ciocnit violent de un adversar. A fost transportat la spital în stare critică şi a intrat în comă. După 131 de zile de speranţă, bărbatul de 25 de ani s-a trezit.
La sfârşitul săptămânii trecute şi-a sărbătorit a 60-a zi de naştere. “În timpul acelor zile din 79 părea o utopie că voi ajunge să împlinesc 60 de ani. Accidentul mi-a schimbat viaţa radical”, spune Deckarm, citat de tonline.de. El speră că Schumacher va avea şansa de partea sa şi se va trezi cât mai curând din comă. “Vestea că după un accident de schi, Michael Schumacher este în comă pe un pat din spitalul din Grenoble m-a marcat. Sper că după ghinionul teribil care a adus accidentul, norocul să îl îmbrăţişeze din nou. Transmit toate gândurile bune familiei. Trebuie doar să se roage şi să spere, fiindcă speranţa moare ultima”, adaugă fostul handbalist.

“Spirit de echipă”
Campion mondial în 1978, cel alintat “Jo” a rămas un sportiv şi un mare luptător şi după 35 de ani de la acel cumplit accident. 120 de oaspeţi i-au onorat invitaţia la recepţia oferită de ziua sa. Printre ei s-a aflat şi fostul selecţioner al naţionalei masculine de handbal a Germaniei, Heiner Brand. “Modul în care Jo a reuşit să depăşească condiţia sa de după accident este absolut senzaţional. El îţi inspiră dragoste de viaţă. A rămas un exemplu perfect nu doar pentru sportivi, ci şi pentru toţi cei aflaţi în situaţii similare. Sper să continue pe acelaşi drum, aşa cum a făcut-o în ultimii 35 de ani”, a declarat Heiner Brand. Chiar dacă întâmpină dificultăţi în a vorbi, Deckarm ştia exact ce îşi doreşte de ziua sa. “Multă atenţie. Dar sunt convins că voi avea parte de ea. O să vină mulţi oameni şi mă bucur pentru asta”, spune el, răsfoind câteva pagini din cartea sa “Spirit de echipă - Cele două vieţi ale lui Joachim Deckarm”.

Cu capul de beton
Prima viaţă a lui Deckarm s-a încheiat la data de 30 martie 1979, într-o partidă a echipei sale VFL Gummersbach împotriva maghiarilor de la Tatabanya, contând pentru o fază avansată a cupelor europene. După un contact dur cu Lajos Panovics, Deckarm a zburat direct în cap, lovindu-se de betonul acoperit cu un strat subţire de PVC. Jucătorii şi cadrele medicale l-au scos în braţe de pe teren. Se afla deja în comă. “A fost cel mai cumplit moment al carierei mele. Niciodată nu am reuşit să depăşesc cele întâmplate”, susţine Brand, aflat lângă Deckarm în momentul căzăturii.  “Tragedia lui Deckarm o să mă urmărească până în mormânt. Nu am reuşit să mă împac cu cele întâmplate”, spune Panovics, pentru Welt am Sonntag.

Voinţă de fier
După 131 de zile petrecute în comă, Deckarm a revenit la viaţă. Era cu totul alt om. A trebuit să înceapă totul de la zero. Să meargă, să vorbească, să mănânce. Cu o voinţă de fier şi respectând cu stricteţe deviza “Eu pot, eu vreau, eu trebuie” şi-a căpătat a doua viaţă. “Acum sunt chiar şi eu uimit de mine. Că am avut atâta putere şi voinţă, nici nu ştiam că sunt capabil de aşa ceva. Dar probabil asta a fost dintotdeauna mentalitatea mea”, spune cel cotat printre cei mai buni handbalişti din istoria Germaniei. În semn de recunoştinţă, în luna mai a anului trecut, a fost inclus în Hall of Fame al sportului german.

Visează să alerge
Internat de aproape 12 ani într-un centru de specialitate, Deckarm ştia exact cum îşi va sărbători ziua de naştere. “Dimineaţa o să mă trezesc. Apoi o să sărbătoresc puţin. Seara mă duc bag în pat. În propriul meu pat”, spunea el uşor amuzat. Camera sa pare o sală de fitness. Nu lipsesc masa de masaj şi bicicleta medicinală. “Sportul a rămas o componentă importantă a vieţii mele. În afară de gimnastică, înot şi exerciţii de forţă, o dată pe săptămână încerc câteva exerciţii de căţărare. Mă antrenez la fel de mult ca şi înainte, dar sunt altfel de antrenamente. Încă am speranţa că voi scăpa de scaunul cu rotile în care stau. Să pot alerga din nou fără nici un ajutor rămâne încă marele meu obiectiv”, a încheiat Joachim Deckarm.

Trei săptămâni de comă
Schumacher, care a împlinit 45 de ani la 3 ianuarie, se află în continuare în comă într-un spital din Grenoble (estul Franţei), unde a fost internat la 29 decembrie şi, potrivit medicilor, starea sa continuă să fie “critică”.

Massa, cu o cască incripţionată cu numele lui Schumacher
Pilotul brazilian Felipe Massa şi-a manifestat marţi susţinerea faţă de fostul său coechipier de la echipa Ferrari, Michael Schumacher, aflat în comă după un accident la schi, purtând o cască pe a cărei vizieră era inscripţionat numele multiplului campion mondial german, în timpul unei curse de karting.
“Dragă Michael, bunul meu prieten, ai făcut multe pentru cariera mea şi mă rog pentru tine în fiecare zi. Am concurat în cursa mea de carturi cu numele tău pe viziera căştii mele, iar acum vreau să te văd mai puternic ca niciodată, aşa cum ai fost mereu. O îmbrăţişare strânsă!”, a precizat Massa într-un un mesaj adresat lui Schumi, cum este şi postat pe site-ul oficial al scuderiei Ferrari.
Felipe Massa, care din acest an a devenit pilotul echipei britanice Williams, a concurat alături de Michael Schumacher la Ferrari în sezonul 2006, la finalul căruia germanul s-a retras pentru prima oară din Formula 1, cu şapte titluri de campion mondial în palmares.

×