x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 225 de milioane de euro pentru buna vecinătate dintre România şi Ungaria

225 de milioane de euro pentru buna vecinătate dintre România şi Ungaria

de Istvan Deak    |    03 Feb 2014   •   16:04
225 de milioane de euro pentru buna vecinătate dintre România şi Ungaria

Politicieni români şi ungari şi-au dat întâlnire la finalul săptămânii trecute la un meci de fotbal în sală în localitatea Nyiradony din Ungaria. Conform dehir.hu, miza nu a fost mare doar pe teren, ci şi în discuţiile care au urmat, politicienii luând loc la masa tratativelor pentru a dezvolta un plan eficient de atragere a celor aproape 70 de miliarde de forinţi (225 de milioane de euro) care pot fi absorbite din fondul european de vecinătate româno-ungar în perioada 2014-2020.

“În următorii ani, Ungaria poate absorbi proporţional a doua cea mai mare sumă din fonduri europene. Asta înseamnă şi o anumită responsabilitate. Trebuie să ajungem la un acord cu cei de partea cealaltă a graniţelor”, a declarat parlamentarul Fidesz Taso Laszlo. “Este important să continuăm dezvoltarea programelor iniţiate în perioada 2007-2013, astfel încât acei bani să nu se piardă, în special în ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii rutiere. Este importantă şi dezvoltarea economică, dar trebuie să fim atenţi ca, pe lângă oraşele mari, şi cele mici să dispună de diverse posibilităţi. Rolul nostru este de a evalua potenţialul anumitor localităţi din cele două părţi ale graniţelor şi de a-i convinge că au şanse reale”, a subliniat parlamentarul UDMR Szabo Odon.

Cei doi parlamentari care au reprezentat judeţele Bihor si Satu Mare au precizat că dezvoltarea trebuie planificată în aşa fel încât să întărească şi comunitatea maghiară. “Este important pentru noi ca prin aceste proiecte să sprijinim sfera civilă, respectiv bisericile istorice maghiare, fiindcă acestea dispun de puterea de conservare a comunităţii”, a completat parlamentul UDMR, Kereskenyi Gabor.

“Sperăm să avansăm în acest proiect fiindcă încă nu am reuşit să ne ajungem la un acord. Întâlnirea de acum a fost importantă ca să cunoaştem intenţiile părţii vecine şi să acumulăm informaţii importante”, a mărturisit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kocsis Robert. Următoarea întâlnire dintre cele două părţi este programată în martie la Oradea.









×
Subiecte în articol: Ungaria romania politicieni romani