De astăzi, Europa şi-a mai lărgit frontierele cu nouă ţări, care vor impărţi acelaşi spaţiu de liberă circulaţie, Schengen, ce regrupează 24 de membre UE.
De astăzi, Europa şi-a mai lărgit frontierele cu nouă ţări, care vor impărţi acelaşi spaţiu de liberă circulaţie, Schengen, ce regrupează 24 de membre UE.
Nou-veniţii in spaţiul Schengen sunt Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia şi Malta. Deschiderea frontierelor pentru aceste ţări inseamnă practic faptul că aproximativ 400 de milioane de cetăţeni europeni, din 24 de ţări ale Uniunii, se vor bucura de liberă circulaţie in acest spaţiu, fără a mai fi nevoiţi să prezinte paşapoartele la controalele de frontieră. "Vom trăi şi vom circula intr-o zonă de 24 de ţări fără frontiere interne. Este o realizare istorică unică", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. La răndul său, preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, a declarat că acesta "este un semn vizibil că fostele impărţiri ale Europei, frontierele care divizau ţările şi oamenii au fost depăşite".
FESTIVITĂŢI. Primele care au dat tonul, cu o zi mai devreme chiar, festivităţilor ce vor marca timp de trei zile extinderea spaţiului Schengen au fost Slovacia şi Austria. Premierul slovac, Robert Fico, şi cancelarul austriac, Alfred Gusenbauer, au tăiat simbolic o barieră vamală intre ţările lor, la punctul de frontieră Berg-Petrzalka, din Slovacia. "Crăciun fără frontiere!", a toastat preşedintele slovac, Ivan Gasparovici. O caravană de demnitari europeni va face un "turneu fără frontiere" de trei zile in spaţiul Schengen. Seria ceremoniilor se incheie măine, cu Slovenia şi Italia.
PANICĂ. Aderarea Cehiei la spaţiul Schengen a provocat panică in răndul americanilor de la Praga. Pănă acum ei stăteau in Cehia cu viză turistică de 90 de zile, prelungită cu regularitate de consulatul de la Dresda (Germania). Acum insă, cetăţenii din afara UE vor trebui să părăsească zona Schengen, adică să meargă in Ucraina, Romănia, Elveţia sau SUA. In plus, vizele Schengen permit şederea in spaţiul UE doar trei luni, in loc de şase.