x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 45 de ani de când Ernesto Che Guevara a fost ucis în Bolivia

45 de ani de când Ernesto Che Guevara a fost ucis în Bolivia

de Oana Pavelescu    |    23 Oct 2012   •   17:46
45 de ani de când Ernesto Che Guevara a fost ucis în Bolivia
Sursa foto: YURI CORTEZ/AFP

În octombrie se împlinesc 45 de ani de la moartea revoluţionarului Che Guevara, un lider comunist care a devenit simbol al rebeliunii pentru tinerii din occident. Acesta îşi găseşte sfârşitul în Bolivia, unde încerca să pună la care o revoluţie.

În noiembrie 1966, Che soseşte în Bolivia deghizat într-un om de afaceri chelios de vârsta a doua sub numele de Adolfo Mena Gonzalez. Odată ajuns pe teritoriul ţării, Guevara începe să organizeze revoluţia.

Dat fiind că grupul iniţial de revoluţionari ai lui Che erau cubanezi şi peruani era imperios necesar să adune un număr suficient de revoluţionari de origine boliviana.

Din nefericire, pentru el, acest lucru nu l-a reuşit niciodată. Prima speranţă a lui Guevara a fost la comuniştii bolivieni, dar după ce refuză să îl lase pe şeful Partidului Comunist Bolivian să preia comanda revoluţiei, comuniştii bolivieni nu au mai vrut să audă de Che.

A doua speranţă a lui Guevara era că îi va convinge pe ţăranii bolivieni să susţină cauza revoluţiei. Dar şi această nădejde i-a fost spulberată mai ales după ce guvernul Bolivian a început o campanie de propagandă îndreptată împotriva rebelilor lui Guevara acuzându-l că a adus pe teritoriul ţării luptători străini conduşi de comunistul Castro, lucru care i-a determinat pe ţăranii patrioţi să nu-i susţină.

Totul a mers prost în Bolivia pentru Guevara mai ales după ce guvernul a descoperit că acesta se află pe teritoriul ţării.

Din martie 1967 armata boliviană a început vânarea asiduă a lui Guevara şi a micului său grup. Urmărirea continuă a făcut imposibilă stabilirea unei baze permanente a oamenilor lui Guevara. Erau fugăriţi constant iar Che avea crize de astm extrem de puternice, fapt care l-au împiedicat să organizeze un atac sau o retragere. Micul grup a început să se fărâmiţeze, mulţi dintre ei au fost capturaţi sau ucişi.

Sfârşitul a survenit în octombrie 1967. În dimineaţa zilei de 8 octombrie 1967, Guevara şi cei 16 revoluţionari ai săi sunt înconjuraţi  într-o viroagă numită Quebrada del Churro de militari bolivieni. La ora 13:10 începe schimbul de focuri. Grupul luptătorilor de gherilă este împrăştiat, mulţi ucişi sau capturaţi. În timpul schimbului de focuri Guevara este rănit la piciorul stâng, capturat şi dus la o școală din La Higuera unde a fost interogat.

A doua zi a fost emis, de preşedintele Boliviei, ordinul de executare pentru Che Guevara. Pe 9 octombrie 1967, la ora 13:10, sergentul bolivian Mario Teran s-a oferit voluntar şi l-a executat pe Che cu o armă semiautomată.

Che Guevara a murit la vârsta de 39 de ani.

×
Subiecte în articol: che guevara bolivia executie revolutie