x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 54 de morti

54 de morti

02 Feb 2004   •   00:00

Cel putin 54 de persoane au murit si alte 200 au fost ranite ieri, intr-un dublu atentat sinucigas care a avut loc in orasul Erbil, din nordul majoritar kurd al Irakului. Potrivit declaratiilor armatei americane, doi barbati care aveau asupra lor explozibil au intrat, cam in acelasi timp, atat in sediul Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK), partid condus de catre Jalal Talabani, cat si in sediul Partidului Democratic din Kurdistan (PDK), condus de Massoud Barzani. La interval de doar 5 minute, cei doi atacatori au declansat explozibilul, luand impreuna cu ei un numar mare de victime.

BILANT. Atentatul dublu din Erbil, fieful PDK, este unul dintre cele mai sangeroase din Irak, dupa caderea regimului lui Saddam Husein. Informat iile parvenite de la locul sangerosului atentat sunt inca neclare: daca generalul american a anuntat, la mai putin de o ora de la atentat, un bilant de 56 de morti si 200 de raniti, un oficial kurd, citat de cotidianul israelian "Haaretz", mentiona ca numarul victimelor s-ar putea ridica pana la 100.

VINOVATII. Potrivit unui martor, faptul ca perchezitiile corporale au fost suspendate pe perioada sarbatorii Al-Adha a facilitat misiunea criminala a atentatorilor. Generalul Kimmit, directorul adjunct pentru operatii al coalitiei, a declarat ca nu are suficiente probe pentru a arunca vina pe un anumit grup terorist: "Ar putea fi Ansar al-islam, Al-Qaeda sau oricare alta grupare terorista straina care opereaza sau incearca sa opereze pe teritoriul Irakului".

×
Subiecte în articol: externe