Dacă cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează la 400.000 numărul cazurilor de holeră înregistrate în Haiti, ţară devastată de seismul produs în ianuarie 2010, cercetătorii Universităţii din San Francisco vorbesc de un număr aproape dublu.
Oficial, OMS a înregistrat 150.000 de cazuri de holeră între octombrie şi decembrie 2010 şi circa 3.500 de decese, estimând că numărul îmbolnăvirilor va urca la 400.000 iar cel al morţilor până la 7.000 până la sfârşitul anului.
Datele oficiale sunt contrazise însă, potrivit BBC, de medicii americani implicaţi în eradicarea acestei boli. Astfel, Sanjay Basu, unul dintre medicii Universităţii din San Francisco prezenţi în Haiti, consideră că estimările OMS sunt “crude şi nerealiste”.
Bazându-se pe datele din teren, Basu crede că numărul cazurilor de holeră va ajunge până în luna noiembrie la peste 779.000, iar peste 11.000 de haitieni vor fi ucişi de această maladie. “Epidemia nu va putea fi eradicată în câteva luni. E nevoie de fapte, nu de vorbe, iar primul pas care ar trebui făcut este refacerea instalaţiilor de canalizare şi alimentare cu apă. ONU nu a făcut mai nimic în acest sens”, a declarat Sanjai Basu.
Până anul trecut, în Haiti nu se mai înregistrase niciun caz de holeră în ultimul secol.