x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A doua noapte de calm în Marea Britanie, după violenţele soldate cu cinci morţi

A doua noapte de calm în Marea Britanie, după violenţele soldate cu cinci morţi

de Mediafax    |    12 Aug 2011   •   06:19

Marea Britanie a inregistrat a doua noapte de calm, dupa patru zile consecutive de violente, care s-au soldat cu cinci morti si care l-au determinat, joi, pe premierul David Cameron sa adopte noi masuri, fara a exclude utilizarea armatei, relateaza AFP.

Nici un incident nu a fost semnalat pana azi dimineata, la ora 5.00, ora Romaniei. Bilantul a ajuns insa la cinci morti, dupa ce, in aceasta dimineata, a decedat cea de-a cincea victima, un barbat de 68 de ani care a fost gasit grav ranit luni seara, la periferia de vest a Londrei, afectata atunci de violente.

Valul de violente care a afectat Londra si alte orase engleze a fost declansat de moartea unui barbat de 29 de ani, Mark Duggan, impuscat de politie saptamana trecuta, in timpul unei tentative de arestare.
Violentele au inceput sambata la Londra si au continuat pana marti seara.

"Nu este vorba despre politica, nici despre manifestatii, ci despre furt", a apreciat, ieri, premierul britanic, David Cameron. "Nu vom permite instalarea pe strazile noastre a unui climat de frica", a adaugat Cameron, adresandu-se parlamentarilor britanici, reuniti intr-o sesiune extraordinara, pe tema celor mai importante revolte urbane care au avut loc in tara, in ultimele decenii.

"Aceasta este infractionalitate, pur si simplu. Iar pentru aceasta nu exista scuze", a insistat el. "Nu este o problema de saracie, ci de cultura. O cultura a violentei, lipsei de respect fata de autoritate", a spus Cameron, adaugand ca ia in calcul implicarea armatei in cazul in care astfel de incidente se vor mai intampla.

"Responsabilitatea mea este de a veghea sa fie luata in considerare orice eventualitate, inclusiv daca exista sarcini pe care le poate prelua armata, pentru a lasa mana libera politiei, pe linia frontului", a declarat el.

Premierul a promis, de asemenea, despagubiri victimelor revoltelor, anuntand crearea unui fond de 22 de milioane de euro (32 de milioane de dolari), pentru a veni in ajutorul comerciantilor ale caror magazine au fost vandalizate.

×