x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A doua noapte de violenţe în Ierusalim. A curs sânge şi în cea mai sfântă noapte a Ramadanului

A doua noapte de violenţe în Ierusalim. A curs sânge şi în cea mai sfântă noapte a Ramadanului

09 Mai 2021   •   09:00
A doua noapte de violenţe în Ierusalim. A curs sânge şi în cea mai sfântă noapte a Ramadanului

Medicii palestinieni spun că peste 200 de palestinieni au fost răniţi, sâmbătă noaptea, când a fost „Noaptea destinului”, cea mai sacră din luna sfântă a Ramadanului. Poliţia a blocat autobuze de pelerini care se îndreptau către moschcheea Al-Aqsa.

Poliţia israeliană a întărit forţele din Ierusalimul de Est. Sâmbătă a fost a doua noapte de violenţe în Ierusalim. În cea mai sfântă noapte a Ramadanului, poliţiştii israelieni au aruncat grenade asomatoare pentru a diseprsa mulţimea venită la moscheea Al-Aqsa, în timp ce palestinienii aruncau cu pietre şi sticle.

Noile ciocniri de sâmbătă seara s-au soldat cu 53 de răniţi în diferite cartiere din Ierusalimul de Est după cele mai importante ciocniri din ultimii ani din Oraşul Sfânt, care au trezit temeri privind noi escaladări ale violenţei. Vineri seara, ciocnirile dintre poliţiştii israelieni şi palestinieni pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, denumit şi Muntele Templului de către evrei, s-au soldat cu peste 200 de răniţi.

De săptămâni întregi, tensiunile au fost ridicate în Ierusalim, dar şi în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel, unde palestinienii au demonstrat împotriva restricţiilor de acces impuse de Israel în anumite zone în timpul Ramadanului şi a posibilelor evacuări ale palestinienilor din Sheikh Jarrah.

Confruntările violente vin la o zi, după ce medici palestenieni au anunţat că peste 200 de conaţionali au fost răniţi. 18 ofiţeri de poliţie au avut şi einevoie de îngrjiri medicale.

În utimele săptămâni, tensiunile s-au accentuat în sectorul de est al Ierusalimului şi în Cisiordania, două teritorii palestiniene ocupate din 1967 de Israel.

Cei patru membri ai Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (ONU, UE, SUA şi Rusia) şi-au exprimat sâmbătă „profunda îngrijorare" cu privire la violenţele din Ierusalim, care au continuat şi sâmbătă, transmite AFP.

Cvartetul „îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la violenţele şi ciocnirile zilnice din Ierusalimul de Est, în special noaptea trecută, între palestinieni şi forţele de securitate israeliene de la Haram al-Sharif / Muntele Templului", se arată într-un comunicat al Cvartetului.

„Suntem alarmaţi de declaraţiile provocatoare făcute de unele grupuri politice, de lansarea de rachete şi baloane incendiare dinspre Gaza spre Israel, precum şi de atacurile asupra fermelor palestiniene din Cisiordania", se adaugă în declaraţie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: confruntari israel