x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

04 Feb 2022   •   15:12
A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing
Sursa foto: COSR/facebook

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 a început vineri seară (ora Chinei), pe Stadionul Olimpic ''Cuib de pasăre''. Capitala Chinei devine astfel primul oraş care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi Jocurile Olimpice de iarnă (4-20 februarie 2022).

Delegația României, alcătuită din 22 de sportivi, a trecut a 45-a, precedată de Marea Britanie și urmată de sportivii ce concurează sub steagul Comitetului Olimpic Rus

Regizat de Zhang Yimou, care și-a reluat rolul de la Jocurile de vară de la Beijing din 2008, evenimentul e prezentat de 3.000 de artiști, pe o scenă compusă din 11.600 de metri pătrați de ecran LED de înaltă definiție care semăna cu o suprafață de gheață.

Toți artiștii sunt oameni obișnuiți din Beijing și din provincia vecină Hebei, ceremonia având ca fir central „Povestea unui fulg de zăpadă".

Spectacolul, desfășurat la temperaturi de aproximativ -4C la început, a fost programat să dureze aproximativ jumătate din durata maratonului de patru ore din 2008, tot la Cuibul de păsări.

Mulțimea din tribune a fost în număr redus, organizatorii hotărând luna trecută să nu vândă bilete la evenimentele olimpice pentru a limita răspândirea COVID-19. O "buclă închisă" separă concurenții și restul personalului de publicul chinez pe toată durata Jocurilor Olimpice.


Deși de o amploare mai mică decât Jocurile de vară, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing sunt organizate de o Chină mult mai prosperă, mai puternică, mai încrezătoare și mai conflictuală sub conducerea lui Xi.

Găzduirea Jocurilor Olimpice de către China a atras critici încă de când Comitetul Olimpic Internațional a selectat Beijingul în 2015, iar țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Australia au organizat boicoturi diplomatice, ceea ce înseamnă că nu au trimis reprezentanți guvernamentali la Jocuri.

Președintele rus Vladimir Putin, invitatul străin principal, a sosit vineri pentru o întâlnire cu Xi, înaintea ceremoniei de deschidere, aducând un acord de creștere a livrărilor de gaze naturale către China pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul și obținând un angajament din partea lui Xi de a aprofunda cooperarea reciprocă.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a remarcat că Putin, la fel ca și China, și-a exprimat opoziția față de "politizarea" Jocurilor.


Directorul Zhang a declarat că ceremonia ține cont de contextul global schimbat, inclusiv de pandemia și de ceea ce a spus el că sunt forțe ostile care „suprimă și înnegresc" China.

„În această situație globală nouă și complexă, Jocurile Olimpice de iarnă vor arăta încrederea și mândria poporului chinez, dragostea poporului chinez, afecțiunea chinezilor pentru popoarele lumii", a declarat el pentru agenția de presă de stat Xinhua.

 

A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

 

×