x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A început "procesul secolului" în Africa de Sud: Oscar Pistorius pledează "nevinovat"

A început "procesul secolului" în Africa de Sud: Oscar Pistorius pledează "nevinovat"

03 Mar 2014   •   12:27
A început "procesul secolului" în Africa de Sud: Oscar Pistorius pledează "nevinovat"

Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorius, acuzat de uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp, a pledat "nevinovat" luni, la debutul procesului său în faţa unui tribunal din Pretoria.

"Nevinovat, doamnă", a răspuns sportivul paralimpic la întrebarea judecătoarei Thokozile Masipa, după ce a ascultat capetele de acuzare formulate împotriva sa. El a pledat, de asemenea, nevinovat şi la alte acuzaţii care i se aduc, între care port ilegal de armă şi utilizarea de arme interzise.

În vârstă de 27 ani, Oscar Pistorius este acuzat că a ucis-o cu premeditare pe prietena sa, în vârstă de 29 ani, în noaptea de 13 spre 14 februarie 2013. Atletul a recunoscut că şi-a împuşcat iubita, însă a susţinut mereu că a confundat-o cu un intrus şi din acest motiv a tras asupra sa mai multe focuri de armă, prin uşa închisă a toaletei locuinţei sale din Pretoria. Dacă va fi găsit vinovat, sportivul riscă să stea 25 de ani în spatele gratiilor.

Presa a obţinut săptămâna trecută aprobarea de a transmite în direct la televiziune o mare parte a acestui proces, mai puţin însă mărturia sportivului referitoare la moartea prietenei sale, în ziua de Sfântul Valentin a anului trecut. Procesul va putea fi, de asemenea, ascultat integral la radio.

Procesul lui Pistorius se anunţă a fi unul dintre cele mai urmărite din analele judiciare sud-africane, suscitând un interes enorm şi în străinătate, datorită personalităţii atletului care a făcut multe pentru recunoaşterea persoanelor cu dizabilităţi în sport, fiind primul care a concurat alături de sportivii valizi la Jocurile Olimpice, în 2012 la Londra.

În sala de judecată au fost amplasate trei camere de luat vederi, controlate de la distanţă de un cameraman şi care nu vor reda niciun plan apropiat, existând posibilitatea să fie decuplate de către judecător.

Telespectatorii vor putea urmări în direct expozeul Parchetului şi al apărării, din debutul procesului, pledoariile finale, mărturiile experţilor chemaţi la bară de către acuzare, dar nu şi declaraţiile martorilor citaţi de către apărare şi nici depoziţia acuzatului.

×