x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A mai rămas o zi. Obama sau Romney? Aceasta-i întrebarea

A mai rămas o zi. Obama sau Romney? Aceasta-i întrebarea

de Marina Constantinoiu    |    05 Noi 2012   •   17:34
A mai rămas o zi. Obama sau Romney? Aceasta-i întrebarea
Sursa foto: AFP
Unii alegători ar putea vota în camioane militare sau corturi. Sandy e de vină
La 6 noiembrie se vor organiza în SUA alegeri prezidenţiale, dar şi pentru Congres şi la nivel local, informează AFP.
În mod tradiţional, toate aceste alegeri au loc în aceeaşi zi, prima zi de marţi a lunii noiembrie. Alegătorii primesc buletine de vot foarte lungi, uneori de mai multe pagini, care includ candidaţii la prezidenţiale, pentru Camera Reprezentanţilor şi, după caz, pentru Senat, pentru adunările de stat, dar şi pentru instanţele comitatelor şi municipalităţilor.

Electorii sunt cheia
Cu numai o zi înaintea alegerilor, cei doi candidaţi - democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney - sunt la egalitate în preferinţele electoratului. Potrivit presei americane, actualul preşedinte are însă un uşor avantaj la capitolul voturi ale electorilor, cele care decid câştigătorul alegerilor. Sondajele arată că Obama este favoritul femeilor, al tinerilor şi al populaţiei de culoare, în timp ce Romney este votat în mare măsură de persoanele în vârstă, alegătorii albi şi cei care aparţin grupurilor evanghelice.
Sistemul electoral american face însă ca alegerile să fie decise nu de totalul voturilor exprimate, ci de votul electorilor, reprezentanţi ai fiecărui stat în parte, care aleg ce candidat susţin.

Proceduri electorale
Buletinele de vot sunt concepute şi tipărite de comitate şi state, fără intervenţia statului federal, care nu este implicat în organizarea alegerilor.
Pentru alegerea membrilor Congresului este utilizat scrutinul uninominal majoritar într-un tur. Toate cele 435 de locuri ale Camerei Reprezentanţilor, în prezent majoritar republicană, vor fi reînnoite pentru doi ani. Votarea are loc pe circumscripţie electorală, fiecare reprezentând circa 700.000 de locuitori. Numărul locurilor nu s-a schimbat din 1913. La Senat, 33 de locuri (dintre care 21 deţinute în prezent de democraţi, două de independenţi care votează cu democraţii şi 10 de republicani) din 100 vor fi reînnoite pentru şase ani. Democraţii deţin în prezent majoritatea, cu 53 de locuri, luându-i în calcul şi pe cei doi independenţi. Voturile pentru Senat sunt contabilizate la nivelul întregului stat. Potrivit Constituţiei, fiecare stat dispune de doi senatori, care nu sunt niciodată aleşi în acelaşi an. Un număr de 11 state şi două teritorii - Puerto Rico şi Samoa americană, din Pacific - îşi aleg un nou guvernator. Multe state au impus o limită de două mandate, care durează adesea patru ani, dar Constituţia fiecărui stat defineşte aceşti parametri. Vor fi reînnoite peste 6.000 de locuri în 44 de state. Toate statele - excepţie făcând Nebraska - au două camere legislative, în general un Senat şi o Cameră a Reprezentanţilor. Republicanii controlează 60 dintre cele 99 de adunări locale. Alegătorii din 38 de state vor vota la 174 de referendumuri, pe teme diverse precum impozitele, consumul de canabis sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În majoritatea cazurilor, acestea au fost propuse de adunările locale, dar circa 50 au avut la bază o iniţiativă populară.
Preşedintele este ales indirect, prin intermediul marilor electori desemnaţi cu majoritate de voturi în fiecare stat. În acest caz, cel care obţine cel mai mare număr de voturi într-un stat câştigă toţi marii electori care sunt alocaţi respectivului stat. Asta înseamnă că, deşi votul electorilor urmează în general votul populaţiei în statul respectiv, în acest moment cursa propriu-zisă se dă în câteva state indecise.

Uşor avantaj
Potrivit presei americane, care citează sondaje locale, dar şi interviuri cu analişti şi strategi de campanie, Obama are un uşor avantaj în aceste state. Cotidianul New York Times, spre exemplu, publică pe internet un grafic care arată că Obama are peste 400 de modalităţi prin care să câştige alegerile, rezultate din combinaţia unor posibile voturi ale electorilor, pe când Romney are doar aproximativ 80, comentează corespondentul în SUA al RRA, citat de Rador. Cotidianul american notează că Romney trebuie să câştige în statul Florida. În caz contrar, el îşi poate adjudeca alegerile doar dacă va învinge în toate statele indecise.

Organizare
Campania electorală, dar şi votul în sine au fost afectate de uraganul Sandy, care a măturat parte din teritoriul american zilele trecute, obligând autorităţile la regândirea logisticii. Astfel, camioane ale armatei vor fi transformate în secţii de vot marţi, în vederea desfăşurării alegerilor prezidenţiale americane în zonele cele mai afectate de uraganul Sandy, mai ales în New Jersey (est), unde lipsa electricităţii şi pagubele complică organizarea scrutinului, relatează AFP.
Autorităţile din New Jersey, unde mai mult de un milion de persoane sunt în continuare private de curent electric, şi cele din New York încă nu ştiu câte secţii vor putea fi deschise pentru organizarea scrutinului care îi va opune pe Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney. Unii se tem de întârzieri în numărarea voturilor.

Fără curent electric
În New Jersey, 3.000 de secţii, unde trebuia să se voteze pentru alegerile prezidenţiale, precum şi pentru alegerile legislative şi locale care se desfăşoară în acelaşi timp, nu au curent electric. Se vor depune în urnă buletine de vot acolo unde întreruperile de curent nu vor permite utilizarea maşinilor de vot. Un vot ca "pe vremuri", potrivit guvernatorului din New Jersey, Chris Christie.
Pe de altă parte, statele New Jersey şi New York au prelungit votul prin corespondenţă. Alte soluţii improvizate: centre de vot care vor regrupa mai multe sectoare sau chiar corturi, ca în Queens, unde un incendiu de proporţii a distrus un cartier întreg. Statele New York şi New Jersey sunt considerate favorabile preşedintelui democrat în exerciţiu Barack Obama, dar rezultatul final nu se va putea anunţa înainte de terminarea numărătorii.

×