Medici şi infirmieri din majoritatea spitalelor croate au intrat în grevă miercuri, protestând faţă de tăieri salariale impuse de Guvern din cauza crizei economice ce afectează această ţară care, începând din iulie, este membră a Uniunii Europene (UE), relatează AFP.
Aproximativ 46.000 de medici şi infirmieri, adică aproximativ 70% din totalul angajaţilor în domeniul sanitar croat, erau aşteptaţi să participe la această acţiune de grevă, potrivit sindicatelor.
Personalul medical generalist şi serviciile de urgenţă nu au intrat în grevă.
Sindicatele solicită restabilirea unor drepturi ale angajaţilor, mai ales privind remunerarea orelor suplimentare şi celor petrecute în centre de permanenţă, abrogate în iunie. Este vorba despre o sumă totală de 110 milioane de euro pe an.
Ministrul croat al Sănătăţii, Rajko Ostojici, a declarat că nu poate da curs solicitărilor sindicatelor, deoarece deficitul bugetar a atins deja în august 3,8% din PIB.
Este prima grevă a medicilor croaţi din 2005 încoace.
Salariul mediu al medicilor croaţi este cu aproximativ 60% mai mare comparativ cu salariul mediu în ţară, care este de 721 de euro.
Confruntat cu o recesiune aproape permanentă începând din 2009, Guvernul depune eforturi pentru a reforma un sector public supradimensionat şi să reînvie astfel creşterea economică. Economia locală va continua să se contracteze în acest an, cu aproximativ 0,4%, potrivit unor estimări.
Aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană va lovi dur întreprinderile publice ale ţării, unde este prevăzută suprimarea a circa 10.000 de posturi până în 2015, dar unele companii private au reuşit deja să se adapteze la piaţa europeană văzând în aceasta o şansă, scrie într-un comentariu AFP.
Mândria naţională, compania aeriană naţională Croatia Airlines, înfiinţată în ajunul proclamării independenţei ţării faţă de fosta Iugoslavie în 1991, luptă pentru supravieţuire.
Turbulenţele cu care se confruntă Croatia Airlines reprezintă imaginea izbitoare a unei ţări suferinde din punct de vedere economic, aflată în recesiune din 2009, care se pregăteşte să intre în ''infirmeria europeană'', deja ocupată cu tratarea durerilor în materie de economie ale unor ţări membre precum Spania, Italia, Cipru şi Grecia.
''Noi intrăm grav bolnavi în UE, care este şi ea grav bolnavă'', rezuma analistul Zarko Puhovski. Intrând în UE, Zagrebul trebuie să-şi alinieze în întregime economia la regulile europene şi Guvernul nu va mai putea să-i acorde subvenţii companiei Croatia Airlines, ceea ce-i permitea până acum să funcţioneze, în pofida datoriilor pe care ea le acumula.
Potrivit planului de restructurare, un post din cinci va fi desfiinţat în cadrul companiei aeriene, care are în prezent 1.100 de angajaţi.
Piloţii şi agenţii de bord au fost în grevă timp de peste o săptămână în mai, pentru a protesta faţă de reducerile de salarii şi disponibilizările preconizate de către conducere.
''Dacă planul de restructurare nu este pus în aplicare, compania va da faliment. Nu există cale de întors'', avertiza ministrul transporturilor Sinisa Hajdas Doncic.
Confruntat cu această realitate, cu pierderi de 64 milioane de euro în 2012 şi o datorie totală de circa 132 milioane de euro, preşedintele companiei, Kresimir Kucko, vede o soluţie în privatizare. ''Pe termen lung, interesul statului va fi privatizarea acestei companii'', a spus Kucko.
Situaţia este similară cu cea din multe alte companii publice, inclusiv cele care administrează căile ferate, autostrăzile şi poşta, unde este prevăzută disponibilizarea a 10.000 de angajaţi, respectiv o treime din personal, până în 2015.