x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abuz sexual: Papa accepta demisia cardinalului McCarrick

Abuz sexual: Papa accepta demisia cardinalului McCarrick

28 Iul 2018   •   15:43
Abuz sexual: Papa accepta demisia cardinalului McCarrick

Papa Francisc a acceptat demisia celebrului cardinal american Theodore McCarrick, in varsta de 88 de ani, careia deja i s-a interzis sa-si exercite atributiile dupa ce a fost acuzat de abuz sexual in Statele Unite, a anuntat Sfantul Scaun. 

 

"Suveranul Pontif a primit scrisoarea prin care cardianul Theodore McCarrick, arhiepiscop emerit de Washington isi prezinta demisia din calitatea de membru al colegiului de cardinali", precizeaza comunicatul. 

"Papa Francisc a acceptat aceasta demisie si a ordonat suspendarea lui din toate misiunile publice, cu obligatia de a ramane intr-o casa care urmeaza sa ii fie indicata, pentru a duce o viata de rugaciune si pocainta, pana cand acuzatiile care i-au fost aduse vor fi analizate de in cadrul unui proces canonic normal", adauga textul. 

McCarrick este unul dintre cardinalii americani cei mai vizibili la nivel international. Desi retras oficial, el continua sa calatoreasca, in special pentru a apara drepturile omului. El a fost foarte activ sustinand masurile adoptate impotriva preotilor pedofili din Statele Unite. 

Intr-un comunicat publicat anterior, cardianul de New York, Timothy Dolan, a explicat ca afirmatiile privind presupusele abuzuri sexuale comise de cardinalul McCarrick vizeaza evenimente care s-ar fi petrecut cu "aproape 45 de ani in urma". 

Conform Cartei privind protectia copiilor, adoptata in 2002 de episcopii americani dupa scandalul de pedofilie care a zguduit dioceza din Boston, "o agentie independenta" a desfasurat o ancheta, ale carei rezultate au fost transmise unei comisii, care a catalogat acuzatiile drept "credibile si sustinute", a subliniat cardinalul Dolan. 

×