x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 27 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Cum a sunat primul mesaj care anunţa evacuarea oraşului

27 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Cum a sunat primul mesaj care anunţa evacuarea oraşului

26 Apr 2013   •   18:06
27 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Cum a sunat primul mesaj care anunţa evacuarea oraşului

Mii de ucraineni au participat, în noaptea de joi spre vineri, la un priveghi organizat în memoria victimelor accidentului de la Cernobîl, din 1986, de la care au trecut 27 de ani.

Explozia a ucis, iniţial, 30 de persoane. În efortul de a curăţa zona de deşeuri radioactive, însă, alte 4.000 de persoane au fost ucise de radiaţii, potrivit guvernului Ucrainei.

Explozia a făcut şi ca un nor radioactiv să se propage peste o porţiune însemnată a Europei. Cele mai afectate ţări au fost Ucraina şi Belarus, însă în cel mai mare pericol se afla oraşul Pripiat, aflat în imediata vecinătate a reactorului explodat.

Abia la o zi după explozie, însă, oficialii comunişti decideau evacuarea oraşului Pripiat, din apropiere. După multe ore în care la radio s-a auzit doar muzică clasică (mereu semnul că va urma un anunţ important), pe 27 aprilie 1986, se făcea primul anunţ despre explozie.

"Atenţie, atenţie! În atenţia cetăţenilor oraşului Pripiat. Consiliul Local vă informează că din cauza accidentului de termocentrala nucleară de la Cernobîl, condiţiile de radioactivitate din Pripiat şi vecinătăţi se deteriorează. Partidul Comunist, oficialii săi şi forţele armate iau măsurile necesare de combatere a acestor efecte. Chiar şi aşa, în ideea de a menţine cetăţenii cât mai în siguranţă şi cât mai sănătoşi, copiii fiind principala prioritate, trebuie să evacuăm temporar cetăţenii în cel mai apropiat oraş, Kiev Oblast. Din aceste motive, începând cu ora 14:00, fiecare bloc de apartamente va avea la dispoziţia lui un autobuz, care va fi supervizat de miliţie şi autorităţile locale. Vă sfătuim să luaţi cu dumneavoastră documentele de identitate, obiecte personale de strictă necesitate şi puţină mâncare. Toate locuinţele vor fi păzite de miliţie, pe durata evacuării. Tovarăşi, înaintea plecării, nu uitaţi să stingeţi lumina, să închideţi aparatura electrică, să opriţi robinetele şi să închideţi ferestrele. Rămâneţi calmi şi păstraţi ordinea în timpul procesului de evacuare temporară".

Evacuarea avea să fie, însă permanentă, Pripiat fiind, în prezent, un oraş fantomă. 

Anunţul evacuării după accidentul de la Cernobîl

×
Subiecte în articol: cernobil accident cernobil