x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord al miniştrilor de externe din statele UE pentru livrarea de arme kurzilor irakieni

Acord al miniştrilor de externe din statele UE pentru livrarea de arme kurzilor irakieni

de Agerpres    |    15 Aug 2014   •   17:48
Acord al miniştrilor de externe din statele UE pentru livrarea de arme kurzilor irakieni

Miniştrii europeni de externe au ajuns vineri la o poziţie comună privind livrarea de arme combatanţilor kurzi în Irak, exprimându-şi satisfacţia pentru ajutorul militar direct furnizat de unele statele membre, relatează AFP şi Reuters.

Practic, precizează agenţia de ştiri britanică, UE a decis vineri că guvernele statelor membre sunt libere să trimită arme kurzilor irakieni care se luptă cu combatanţii Statului Islamic atâta timp cât au consimţământul autorităţilor naţionale irakiene.

Deşi miniştrii de externe ai statelor UE nu au ajuns la un acord privind livrarea de către toate ţările membre de arme kurzilor irakieni, ei au salutat deciziile în acest sens luate de unele guverne UE, precum cel francez.

'Am ajuns la următoarea poziţie comună: UE salută faptul că unele ţări vor răspunde favorabil cererii forţelor de securitate kurde', a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

'Nu este încă clar ce echipamente sunt utilizate şi sunt necesare', a adăugat el.

Chiar dacă decizia de a livra arme îi revine fiecărui stat membru, miza era de a ajunge la o poziţie în care Consiliul, care îi reprezintă pe cei 28, se pronunţă 'pentru susţinerea acestui efort şi îşi arată sprijinul faţă de kurzi şi guvernul de la Bagdad', a afirmat un înalt responsabil european pentru AFP.

'Este o poziţie foarte puternică, semnalul politic dorit' de Franţa, Italia sau Marea Britanie, a spus la rândul său un diplomat european.

Joi, preşedintele francez François Hollande a confirmat 'livrarea imediată de echipamente militare, în urma solicitării preşedintelui guvernului regional din Kurdistanul irakian, Massoud Barzani'.

De asemenea, miniştrii UE s-au angajat să analizeze cum pot preîntâmpina ca militanţii Statului Islamic, care au cucerit anumite câmpuri petrolifere din Siria şi Irak, să beneficieze de pe urma vânzărilor de petrol. De asemenea, ei au făcut apel la investigarea abuzurilor împotriva drepturilor omului din Siria şi Irak, afirmând că unele dintre acestea ar putea fi crime împotriva umanităţii.

×
Subiecte în articol: kurzi irak irak statul islamic