x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acordul lui Putin de la Bucureşti

Acordul lui Putin de la Bucureşti

de Sînziana Stancu    |    22 Mar 2008   •   00:00
Acordul lui Putin de la Bucureşti

O publicaţie cehă susţine, cu ocazia apropiatei reuniuni a NATO, că acordurile pe care Statele Unite intenţionează să le semneze cu Rusia, cu această ocazie, nu pot fi numite, la propriu, acorduri de alianţă.

DEMOCRAŢIE OCCIDENTALĂ - Americanii, îndemnaţi să dea mâna cu ruşii


O publicaţie cehă susţine, cu ocazia apropiatei reuniuni a NATO, că acordurile pe care Statele Unite intenţionează să le semneze cu Rusia, cu această ocazie, nu pot fi numite, la propriu, acorduri de alianţă.

Cehii ar trebui să ajute Statele Unite să formeze o alianţă cu Moscova şi să insiste pe orientarea Rusiei pe calea democraţiei în stil occidental, scrie publicaţia Lidove Noviny, citată de Mediafax. Publicaţia, citată şi de CTK, se referă la viitoarele acorduri pe care intenţionează SUA să le semneze cu Rusia, cu ocazia sumit-ului NATO de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie. Însă ziariştii cehi sunt sceptici în ceea ce priveşte o eventuală  schimbarea de atitudine a Rusiei faţă de Occident, publicaţia citată mai sus comentând în continuare, foarte sugestiv, că după acordul lui Stalin, la Ialta, şi după cel al lui Gorbaciov, în Malta, ar urma acum acordul lui Putin, la Bucureşti.

 

EXPERIENŢE NEFERICITE. Cehia, Polonia şi Estonia, care au avut "experienţe foarte nefericite cu Rusia, se cam cutremură când aud de o alianţă cu Moscova" continuă publicaţia. În schimb, aceeaşi sursă scrie că SUA, Germania, Marea Britanie şi Franţa, care nu au avut astfel de experienţe, "abordează Rusia în mod diferit". Cu toate acestea, Cehia, chiar dacă "e sensibilă la semne de totalitarism", nu trebuie să se sperie de Moscova, ci să-i avertizeze pe aliaţi "cu privire la orice tendinţe dictatoriale şi nedemocratice ale Rusiei şi ar trebui să insiste pe transformarea treptată a Rusiei într-o democraţie de tip occidental, ca o condiţie a dezvoltării relaţiilor de parteneriat între NATO, UE şi Rusia", mai scrie Lidove Noviny, care trage concluzia că "Cehia ar trebui să se solidarizeze cu state care caută integrarea cu Occidentul, ca Georgia şi Ucraina" şi că "nu ar trebui să împiedice Rusia să adopte aceeaşi poziţie. Problema cea mai delicată pe care o va avea de discutat Rusia la summit-ul NATO va fi cea a instalării unor elemente din scutul american antirachetă în Europa, pentru început în Polonia şi Cehia.

 

ADERĂRI DEZASTRUOASE. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti, a avertizat Washingtonul că aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO ar avea consecinţe "dezastruoase" pentru relaţiile ruso-americane. Rusia nu se bucură să vadă aceste două ţări în NATO şi a dat de înţeles, mai ales în cazul Georgiei, că, dacă aceasta va cocheta cu Alianţa, Moscova ar putea susţine recunoaşterea independenţei regiunilor georgiene Abhazia şi Oseţia de Sud.

×
Subiecte în articol: externe Rusia