Intenţia UE de expulzare a tuturor migranţilor sirieni fără documente în Turcia şi de repatriere a celor din alte ţări decât Siria a fost criticată de Agenţia ONU pentru Refugiaţi, care spune că o astfel de măsură încalcă legislaţia europeană şi dreptul internaţional.
Proiectul de acord dintre UE și Turcia privind migranţii din Orientul Mijlociu a fost aspru criticat de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Potrivit proiectului de acord, toţi imigranţii fără acte care trec din Turcia în Grecia vor fi retrimiși în Turica, costurile expulzării urmând să fie suportate de UE. Pentru fiecare sirian fără acte trimis în Turcia, Turcia va trimite în UE un migrant sirian cu actele în regulă, aflat în taberele de refugiaţi din această ţară. Sirienii au drept internaţi-onal de protecţie, dat fiind că în ţara lor se desfășoară un război civil. În ce privește migranţii din alte ţări care ajung în Turcia, aceștia vor fi trimiși înapoi în ţara de origine. În schimb, guvernul de la Ankara va primi 6 miliarde de euro, în loc de trei, din partea UE, pentru gestionarea crizei refugiaţilor. De asemenea, cetăţenilor turci li s-a mai promis dreptul de a călă-tori în spaţiul comunitar fără vize, începând cu iunie 2016.
De asemenea, proce-durile de negociere a accederii Turciei în UE vor fi urgentate. Direc-torul UNHCR pentru Europa, Vincent Cochetel, spune însă că acordul încalcă legislaţia și nu este o soluţie eficientă pe termen lung. „Expulzarea colectivă este interzisă de Convenţia Europeană privind Drepturile Omului. Un acord care ar fi echivalent cu o revenire generală a oricăror străini într-o ţară terţă nu este conform cu legislaţia europeană și nici cu dreptul internaţional”, a declarat Cochetel. Acesta a atras atenţia că refugiaţii nu sunt priviţi cu ochi buni în Turcia, iar masarea lor în această ţară poate fi o sursă de tensiuni. „Rata de acceptare a refugiaţilor afgani, sirieni și irakieni în Turcia este foarte scăzută, de circa 3%. Trimiterea înapoi a oamenilor care nu vor avea acces la protecţie în Turcia ridică o serie de probleme în materie de drept internaţional”, a spus reprezentantul ONU.
„Vom distruge modelul de afaceri al traficanţilor de persoane care exploatează suferinţa persoanelor şi vom impune că sigura modalitate viabilă de a ajunge în Europa este cea oferită de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio încurajare a cetăţenilor sirieni de a plăti traficanţilor pentru a le asigura transportul pe Marea Egee”, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene