x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație grea: „Trump divizează America!”

Acuzație grea: „Trump divizează America!”

de Şerban Mihăilă    |    05 Iun 2020   •   08:15
Acuzație grea: „Trump divizează America!”
Sursa foto: Hepta

Într-o reacție de o virulență fără precedent, unul dintre cei mai respectați lideri de la Washington, fostul secretar american al Apărării Jim Mattis, a răbufnit la adresa președintelui Donald Trump, acuzându-l că, de când a venit la putere, nu face altceva decât să-i divizeze pe americani. Primul șef al Pentagonului după instalarea lui Trump în fruntea administrației de la Washington a condamnat utilizarea forței militare pentru înăbușirea unor proteste pașnice lângă Casa Albă, afirmând că președintele a creat un „fals conflict” între armată și societatea civilă. 

 

 

Critica neașteptată a unuia dintre puținii oameni care au reușit în câteva rânduri să-l țină în frâu pe impulsivul miliardar aflat la conducerea executivului american este total surprinzătoare. Mattis se abținuse până acum de la orice comentarii negative la adresa fostului său șef, de când și-a părăsit funcția, în decembrie 2018, pentru a protesta față de politica lui Trump în Siria. Mai mult, el anunțase că datorează națiunii această tăcere autoimpusă, atât timp cât Trump este în funcție. Reacția președintelui în criza „uraganului” provocat de uciderea lui George Floyd l-a făcut însă pe Mattis să explodeze. „Am urmărit evenimentele derulate în această săptămână, șocat și mânios!”, și-a început tirada generalul în rezervă, într-o declarație publicată în „The Atlantic”. „Donald Trump este primul președinte din timpul vieții mele care nu încearcă să-i unească pe americani și care nici măcar nu se preface că încearcă. În schimb, el încearcă să ne divizeze!”, a acuzat Mattis. „Asistăm la consecințele a trei ani de efort deliberat. Suntem martorii consecințelor a trei ani fără o conducere matură!”, a continuat el, pe același ton. Scânteia care a detonat furia fostului secretar al Apărării a fost baia de imagine pe care și-a dorit-o Trump la o biserică istorică din apropierea Casei Albe, unde președintele a pozat cu o Biblie în mână, după ce polițiștii și militarii i-au îndepărtat cu forța pe protestatarii pașnici, aflați la momentul respectiv în Piața Lafayette, remarcă AP. Mattis a afirmat că nu-și imagina vreodată că, indiferent de situație, trupele „vor primi ordinul să încalce drepturile constituționale ale concetățenilor, cu atât mai puțin în scopul de a-i oferi comandantului-șef ales o ședință foto, alături de conducerea militară” a țării. Mattis le-a cerut apoi americanilor să se unească și fără Trump. El a mai spus că zecile de mii de protestatari care apără valorile naționale nu trebuie să se lase distrase de un mic număr de oameni care încalcă legea și încearcă să deturneze sensul manifestațiilor.

 

Trump: „Un general supraestimat”

Mattis a fost primul șef al Pentagonului, după instalarea lui Trump la Casa Albă, în 2017. Președintele nu avea nici experiență militară, nici diplomatică, iar Jim Mattis era unul dintre puținii oameni care îl puteau tempera pe impulsivul Trump. Fostul secretar al Apărării și-a înaintat demisia, după ce nu a reușit să-l convingă pe Trump să nu retragă trupele americane din Siria. Trump l-a numit la scurt timp pe Mattis „un eșec” și a pretins că el l-a demis. După articolul din „The Atlantic”, Trump a reacționat pe Twitter, caracterizându-l pe Mattis drept „cel mai supraestimat general al lumii”. „Nu mi-au plăcut stilul său de a conduce și multe alte lucruri legate de el și mulți sunt de acord cu asta (…) Mă bucur că a plecat!”, a scris Trump pe Twitter.

 

Trebuie să-i respingem și să-i tragem la răspundere pe cei în funcții, care ne iau Constituția în bătaie de joc!

Jim Mattis

 

×