x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație ONU: Practicile din închisorile americane sunt rasiste

Acuzație ONU: Practicile din închisorile americane sunt rasiste

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   10:00
Acuzație ONU: Practicile din închisorile americane sunt rasiste
Sursa foto: Hepta

Experții ONU în domeniul drepturilor omului au cerut reforme majore ale sistemului de justiție penală din SUA pentru a combate rasismul, citând mărturii potrivit cărora femeile de culoare încarcerate au fost încătușate în timpul nașterii, în timp ce bărbații ar fi fost puși să lucreze pe câmp.

Într-un raport publicat joi, trei experți desemnați de ONU au declarat că au descoperit practici în închisorile americane care reprezentau „un afront adus demnității umane” în timpul vizitelor din aprilie și mai, scrie Reuters.

Una dintre aceste practici este imobilizarea și încătușarea deținutelor în timpul nașterii, se arată în raport.

Experții citează mărturii directe ale unor femei însărcinate „încătușate în timpul travaliului, care, din cauza înlănțuirii, și-au pierdut copiii”, potrivit documentului. Rugat să ofere detalii, un purtător de cuvânt al ONU pentru drepturile omului a făcut referire la „mai multe” cazuri și a confirmat că toate au implicat femei de culoare.

Experții au colectat, de asemenea, mărturii directe despre condițiile dintr-o închisoare din Louisiana, unde mii de prizonieri, în majoritate bărbați de culoare, ar fi fost „forțați să muncească pe câmp (chiar și la cules de bumbac)” sub supravegherea unor oameni călare, „în condiții foarte asemănătoare cu cele de acum 150 de ani”.

De asemenea, experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea pe scară largă a izolării, despre care au spus că pare să fie aplicată în mod disproporționat deținuților de origine africană.

„Constatările noastre indică necesitatea unei reforme cuprinzătoare", a declarat unul dintre experți, Juan Mendez.

Condițiile din închisorile americane reprezintă o preocupare de zeci de ani, iar grupurile pentru drepturile omului au cerut de mult timp ca unitățile cu cele mai slabe rezultate să fie reformate sau închise.

Ancheta a fost instituită de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare care a murit după ce a fost imobilizat la pământ de un polițist.

Raportul s-a bazat pe mărturiile a 133 de persoane din cinci orașe americane, precum și pe cele colectate din cinci centre de detenție. Acesta conține o listă de 30 de recomandări pentru autoritățile americane.

Misiunea diplomatică americană de la Geneva a refuzat să comenteze. Biroul Federal al Închisorilor a declarat că s-a angajat să asigure siguranța și securitatea persoanelor încarcerate, precum și a angajaților și a publicului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: raport onu inchisori americane