x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia Trump, acuzată că încearcă să influenţeze rezultatele recensământului din 2020

Administraţia Trump, acuzată că încearcă să influenţeze rezultatele recensământului din 2020

05 Iun 2019   •   16:42
Administraţia Trump, acuzată că încearcă să influenţeze rezultatele recensământului din 2020

 Administraţia preşedintelui american Donald Trump era aşteptată miercuri la tribunal pentru a se apăra de acuzaţiile că o întrebare referitoare la cetăţenie despre care a propus să fie adăugată la recensământul din 2020 a fost concepută special şi confidenţial de un strateg politic pentru a întări puterea de vot a republicanilor, relatează Reuters.

Audierea de miercuri a fost convocată de judecătorul districtual Jesse Furman din Manhattan, după ce mai multe grupări pentru drepturile omului, între care Comitetul arabo-american antidiscriminare, au reclamant că Thomas Hofeller - consultant politic republican între timp decedat - a jucat un "rol semnificativ" în planificarea întrebării respective.

Luni, administraţia Trump a dezminţit că Hofeller, care a murit în august anul trecut, la 75 de ani - s-ar fi aflat în spatele controversatei propuneri, afirmând că este vorba de o "teorie a conspiraţiei" şi o "campanie de ultim moment pentru a deturna o decizie a Curţii Supreme" privind iniţiativa administraţiei.

Curtea Supremă urmează să se pronunţe înainte de sfârşitul lui iunie cu privire la oportunitatea includerii întrebării propuse de administraţia Trump în chestionarele pentru recensământul din 2020.

Potrivit reclamanţilor, Hofeller a conchis în urma unui studiu din 2015 că a-i întreba pe respondenţii din cadrul recensământului dacă sunt cetăţeni americani "ar fi în mod clar în dezavantajul democraţilor" şi "în avantajul republicanilor şi albilor nehispanici".

Reclamanţii au mai afirmat că Hofeller a fost autorul real al unui proiect de scrisoare din partea Departamentului Justiţiei către cel al Comerţului în care cerea adăugarea unei întrebări referitoare la cetăţenie la recensământul din 2020.

Or, potrivit criticilor, o astfel de întrebare ar influenţa în mod semnificativ rezultatul recensământului, descurajând de la completarea formularelor familii de imigranţi şi latino-americane, de teamă că informaţiile pe care le dezvăluie vor fi puse la dispoziţia poliţiei.

Mai mult, politicieni democraţi, militanţi pentru drepturile imigranţilor şi unii specialişti în demografie au atras atenţia că o subestimare a populaţiei reale ar priva o serie de comunităţi atât de fonduri cât şi de reprezentare politică, având în vedere că rezultatele recensământului stabilesc modul de distribuire a ajutorului federal şi a locurilor din Congres.

AGERPRES

×