x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan - Lobby diplomatic pentru NATO

Afganistan - Lobby diplomatic pentru NATO

de Anca Aldea    |    05 Feb 2007   •   00:00
Afganistan - Lobby diplomatic pentru NATO

Sase ambasadori, intre care si trimisul oficial al Romaniei la Roma, au publicat o scrisoare deschisa in care cer permanentizarea trupelor italiene in Afganistan. Autoritatile de la Roma le amintesc diplomatilor ca aceste chestiuni nu sunt in atributiile lor.

Scrisoarea deschisa, semnata de ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii, Olandei, Canadei, Australiei si Romaniei, a fost publicata sambata in presa italiana. In document, trimisii speciali ai celor sase tari apreciau ca utila permanentizarea prezentei trupelor italiene in Afganistan, in cadrul fortelor Aliantei Nord-Atlantice. Potrivit semnatarilor, mentinerea permanenta a Fortelor Internationale de Securitate si Asistenta in Afganistan (ISAF) este necesara in contextul atacurilor comise de rebelii talibani si al reconstructiei acestei tari, proces in care sunt angrenate mai multe state ale lumii, intre care si Romania.

CIRCUMSTANTE. Contextul publicarii scrisorii este unul delicat. In urma cu cateva zile, guvernul italian a anuntat ca va sprijini financiar mentinerea celor 1.900 de militari italieni din cadrul ISAF. Pe de alta parte, Statele Unite au anuntat preluarea comandei contingentului NATO din Afganistan. La cateva zile dupa publicarea scrisorii deschise, la Sevilla va avea loc reuniunea ministrilor Apararii din statele membre NATO, care vor discuta despre operatiunile desfasurate in prezent in Afganistan. In al treilea rand, in timp ce Casa Alba este tot mai criticata pe tema gestionarii precare a situatiilor din Irak si Afganistan, tot mai multe state membre NATO au inceput sa ridice serioase semne de intrebare cu privire la mentinerea trupelor in cele doua regiuni. Mass-media si societatea civila din aceste tari se intreaba daca intr-adevar mai este necesara prezenta lor acolo, din moment ce nu se vad rezultatele eforturilor lor.

ECOURI. Ieri, ministrul Apararii a criticat dur pozitia celor sase, apreciind ca nu intra in atributiilor ambasadorilor sa ceara unui guvern modificarea statutului fortelor sale aflate intr-un teatru de operatii. "Scrisoarea deschisa reprezinta o incalcare a regulilor, spune ministrul Apararii, Arturo Parisi, apreciind ca statutul trupelor reprezinta o chestiune interna a Italiei, care trebuie dezbatuta exclusiv de fortele politice italiene, si nu de ambasadorii acreditati la Roma. Intr-o declaratie publicata de cotidianul italian La Stampa, oficialul precizeaza ca, in primul rand, ambasadorii sunt reprezentanti ai statelor lor pe langa statul care i-a acreditat.

"Nu intra in atributiile lor sa le vorbeasca cetatenilor", a continuat ministrul, insistand asupra caracterului bizar al acestei scrisori. "Cred ca scrisoarea este neobisnuita si incalca uzantele."

TACERE OFICIALA A ROMANIEI
Reactia Ambasadei Romaniei la Roma, condusa de ambasadorul Cristian Colteanu, a intarziat sa apara ieri pana la inchiderea editiei. Contactata de Jurnalul National, reprezentanta diplomatica din capitala Italiei a promis explicatii abia in cursul zilei de astazi. Nici ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu s-a grabit sa justifice gestul trimisului sau la Roma. El a promis insa explicatii ulterioare.
×
Subiecte în articol: externe afgan