x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agent FBI exclus din ancheta privind ingerinta Rusiei în alegerile americane

Agent FBI exclus din ancheta privind ingerinta Rusiei în alegerile americane

03 Dec 2017   •   09:25
Agent FBI exclus din ancheta privind ingerinta Rusiei în alegerile americane

Unul dintre cei mai experimentaţi agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală) al SUA, Peter Strzok, suspectat că a scris mesaje critice la adresa preşedintelui Donald Trump, a fost exclus din ancheta sensibilă privind ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane, a anuntat biroul procurorului special care se ocupa de dosar.

 

Adjunct al serviciului de contraspionaj din FBI, Strzok s-a aflat până de curand în prima linie a anchetei conduse de procurorul Robert Mueller privind amestecul Rusiei şi o eventuala înţelegere între echipa de campanie a lui Trump şi Kremlin, detaliaza Washington Post şi New York Times, citand, fiecare, mai multe surse anonime.

''Imediat după aflarea acestor acuzaţii, biroul procurorului special l-a exclus pe Peter Strzok din ancheta'', a confirmat un purtător de cuvânt al serviciilor lui Mueller, Peter Carr. Informatia survine la o zi după anunţul privind inculparea fostului consilier pentru securitate naţională al lui Trump, Michael Flynn, care a recunoscut că i-a minţit pe agenţii FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia.

Peter Strzok ''este considerat drept unul dintre anchetatorii cei mai experimentaţi şi de încredere ai contraspionajului FBI'', scrie The New York Times. El a participat, de asemenea, la ancheta privind email-urile lui Hillary Clinton, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Or, potrivit Washington Post, Peter Strzok avea, in acea perioada, o relaţie cu o avocată a FBI. Cei doi ar fi făcut schimb de mesaje ce indicau un parti-pris împotriva lui Donald Trump şi altele aparent favorabile referitoare la rivala lui democrată Hillary Clinton. New York Times sustine ca Strzok a fost trecut la serviciul pentru resurse umane al FBI.

×