x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agricultura seaca bugetul UE

Agricultura seaca bugetul UE

27 Feb 2004   •   00:00

Incepand de azi, in "Jurnalul National" gasiti saptamanal o pagina despre integrarea europeana. Veti afla tot ce doriti sa stiti despre conditiile, normele, termenele, costurile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si despre stadiul negocierilor pe fiecare capitol, intr-un limbaj cat mai departe de comunicatele oficiale si intr-o forma cat mai usor de inteles. Mai mult, in "Jurnalul National" veti putea citi si care sunt principalele "tabere", dar si principalele puncte de dezacord intre statele membre ale Uniunii Europene cu privire la teme care, deocamdata, nu implica direct Romania.

Veti afla informatii despre Constitutia Uniunii si forurile care o guverneaza si cum arata, de fapt, familia europeana din care Romania spera sa faca parte incepand cu ianuarie 2007. Luna aceasta, Comisia Europeana a prezentat un pachet financiar destinat Romaniei si Bulgariei in perioada 2007-2009. Astfel, 15 miliarde de euro sunt destinate sprijinirii celor doua tari. Banii vor lua calea agriculturii si a proiectelor de dezvoltare regionala. Din ce provin insa aceste ajutoare destinate noilor membri, ce inseamna bugetul comunitar, cum este el constituit si cum este cheltuit, aflati din datele puse la dispozitie de Ministerul Integrarii Europene.

Bugetul Uniunii Europene este o suma a contributiilor statelor membre, destinata finantarii programelor si actiunilor Uniunii pentru indeplinirea politicilor comune. Forma sa actuala pentru 2004 a fost aprobata de cele 15 state membre in decembrie 2003, insa urmeaza sa fie modificat pentru a primi cele zece noi tari la 1 mai. Bugetul pentru acest an cuprinde 99 miliarde de euro destinate angajamentelor UE si 94 miliarde de euro care vor fi folosite pentru platile directe. Suma stabilita pentru acest an cuprinde 99 miliarde de euro destinate angajamentelor UE si 94 miliarde de euro care vor fi folosite pentru platile directe.

Cum se constituie bugetul

Constituirea bugetului comunitar are la baza definirea prioritatilor pentru urmatoarea perspectiva financiara. Aceasta cuprinde proiectele si actiunile UE care se deruleaza pe o perioada mai lunga, perspectiva financiara fiind stabilita de regula pe 7 ani. Oficialii europeni stabilesc apoi ce sume vor fi cheltuite in aceasta perioada. Potrivit "Agendei 2000" (perspectiva financiara 2000-2006), cheltuielile nu pot depasi 1,24% din Produsul National Comunitar (PNB). Odata devenita membru al Uniunii Europene, Romania va trebui sa contribuie si ea la bugetul comunitar. Suma pe care tara noastra o va aloca in acest scop este insa mai redusa in comparatie cu alte state, situandu-se in jurul a circa 800 de milioane de euro.

De unde vin banii

Bugetul Uniunii, din care si Romania primeste in prezent fonduri si va primi si dupa aderare, este constituit din: veniturile proprii traditionale ale UE (16%), resursa TVA (38,3%), resursa PNB (43%), corectia in favoarea Marii Britanii si bani proveniti din alte surse (dobanzi, impozite pe salarii sau surplusuri). Veniturile traditionale provin din taxele la importul de produse agricole si pe zahar, aduse din afara UE si din taxe vamale. Corectia in favoarea Marii Britanii a fost stabilita dupa ce acest stat s-a plans ca valoarea contributiei sale la buget este mai mare decat veniturile care ii revin.

46% din buget in agricultura

Cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare, adica 44,7 miliarde de euro, este alocata politicii agricole comune, prin plati directe si masuri de piata. Politica comuna in domeniul agricol are in vedere reglementarea preturilor pe piata comunitara, sprijinirea productiei la nivelul UE si a statelor candidate, protectie vamala, precum si dezvoltarea rurala. Restul cheltuielilor bugetare sunt orientate catre fonduri structurale si de coeziune prin care sunt finantate programe, respectiv proiecte comune in domenii ca infrastructura, mediu, educatie, dezvoltare rurala etc.

×
Subiecte în articol: externe