x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERI / Basarabenii vor fi reprezentaţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru

ALEGERI / Basarabenii vor fi reprezentaţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru

de Vitalie Calugareanu    |    04 Dec 2008   •   00:00
ALEGERI / Basarabenii vor fi reprezentaţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru

Românii din Republica Moldova vor fi reprezentanţi în Parlamentul României de candidatul care a acumulat cele mai puţine voturi ale basarabenilor. Este vorba despre Tudor Panţîru, înaintat pentru colegiul Europa de Est şi Asia de PSD din România. Candidatul social-democrat a devenit deputat român ca urmare a redistribuirii voturilor.



Scopul principal al deputatului Tudor Panţîru este, potrivit lui, "înlocuirea instituţiei de redobândire a cetăţeniei române printr-o instituţie de restabilire a cetăţeniei". El consideră că basarabenii trebuie să primească imediat paşaport românesc doar în baza certificatului de naştere care confirmă originea română a solicitantului sau a predecesorilor săi. Tudor Panţîru, care a fost judecător la CEDO, iar actualmente este judecător internaţional în Kosovo, este decis să obţină anularea tuturor prevederilor discrimatorii în raport cu basarabenii din Legea României cu privire la cetăţenie.

"Este inacceptabil pentru mine ca basarabean şi ca român să văd că basarabenii mei pleacă prin Rusia, de unde se întorc adesea în sicrie, pe când ar putea lucra peste Prut şi să vină să mănânce seara cina cu soţia. Am pregătit deja o sesizare privind recunoaşterea neconstituţionalităţii unor prevederi ale acestei legi care se referă la noi. O să le demonstrez cu surplus de amănunte că reglementările privind redobândirea cetăţeniei de către noi contravin art. 5 (2) al Constituţiei României. Pentru mine fotoliul parlamentar nu contează prea mult. Eu de la actualul meu post mă duc pe verticală în jos la Parlamentul României", a menţionat Panţîru.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor din România, pe prima poziţie în topul preferinţelor alegătorilor basarabeni s-a clasat candidatul Partidului Democrat-Liberal, Eugen Tomac. El a fost urmat de candidatul Partidului Naţional Liberal, Nicolae Dabija, iar poziţia a treia fost ocupată de Tudor Panţîru.

×
Subiecte în articol: externe