x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Brazilia: Confruntare cu scântei între Bolsonaro și Lula

Alegeri în Brazilia: Confruntare cu scântei între Bolsonaro și Lula

30 Oct 2022   •   09:10
Alegeri în Brazilia: Confruntare cu scântei între Bolsonaro și Lula
Sursa foto: Jair Bolsonaro/antena3

Alegătorii brazilieni se prezintă duminică la urne într-un scrutin tensionat pentru a opta între realegerea președintelui de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, sau revenirea în funcție a fostului președinte de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, scrie Reuters.

Cursa strânsă oferă o a doua șansă ambilor candidați.

Aproximativ 120 de milioane de alegători sunt așteptați în fața mașinilor de vot electronice pe care Bolsonaro le-a criticat, fără dovezi, ca fiind predispuse la fraudă, ceea ce a stârnit îngrijorarea că ar putea să nu-și recunoască înfrângerea, urmând exemplul aliatului ideologic, fostul președinte american Donald Trump.

Acest lucru a sporit tensiunile în cele mai polarizate alegeri din Brazilia de la revenirea la democrație, în 1985, după o dictatură militară împotriva căreia Lula, un fost lider sindical, s-a mobilizat, și pe care Bolsonaro, un fost căpitan de armată, o invocă cu nostalgie.

Mai multe sondaje de opinie au arătat o cursă strânsă între cei doi în ultima săptămână.

Bolsonaro a surclasat sondajele de opinie în primul tur de scrutin din 2 octombrie, într-un grup de 11 candidați. Sondajele au declarat că și-au recalibrat metodele pe baza acelui rezultat, dar majoritatea analiștilor spun în continuare că turul de scrutin de duminică este deschis oricărui rezultat.

O victorie a lui Lula ar marca o revenire uluitoare pentru liderul de stânga, care a fost închis în 2018 pentru 19 luni în urma unor condamnări pentru luare de mită pe care Curtea Supremă le-a anulat anul trecut, deschizându-i calea pentru a candida pentru un al treilea mandat prezidențial.

Lula a promis o revenire la creșterea economică și la politicile sociale care au ajutat la scoaterea a milioane de oameni din sărăcie în timpul boom-ului materiilor prime, când a guvernat prima dată Brazilia. De asemenea, el a promis să combată distrugerea pădurii amazoniene, care a atins un nivel record în ultimii 15 ani, și să facă din Brazilia un lider în cadrul discuțiilor globale privind clima.

Un al doilea mandat pentru Bolsonaro ar menține Brazilia pe calea reformelor pieței libere și a unor protecții de mediu mai puțin stricte, consolidând în același timp o coaliție a partidelor de dreapta și a intereselor agricole care i-au finanțat campania.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri in brazilia