x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri parlamentare în Spania

Alegeri parlamentare în Spania

11 Noi 2019   •   18:50
Alegeri parlamentare în Spania
Sursa foto: Fred MARVAUX

Ieri, au avut loc în Spania alegeri parlamentare, a doua oară în 2019 şi a patra oară în ultimii patru ani. Au fost chemaţi la urne circa 37 de milioane de alegători, transmite DPA.

Conform sondajelor de opinie, pe primul loc ar fi urmat să se claseze din nou Partidul Muncitorilor Socialişti (PSOE) al premierului Pedro Sanchez, însă fără a obţine majoritatea parlamentară, iar blocajul politic de la Madrid ar fi urmat continua. Partidul populist de extremă dreapta Vox ar fi urmat să-și continue ascensiunea, după ce a primit 10% din voturi la precedentele alegeri, în aprilie, şi ar putea deveni a treia forţă politică a ţării, arată aceleaşi sondaje. Sanchez nu a reuşit să coaguleze o majoritate după alegerile din aprilie, iar regele Felipe al VI-lea a cerut organizarea alegerilor anticipate. Unul dintre factorii care au influenţat  semnificativ votul a fost continuarea protestelor din Catalonia, declanşate după condamnarea la închisoare a unor lideri separatişti din provincie, apreciază DPA. Conservatorii îl acuză pe Sanchez că nu a reuşit să intervină destul de dur pentru restabilirea ordinii. După 1975, când s-a încheiat dictatura lui Franco, în Spania au alternat la putere PSOE şi Partidul Popular (PP). Tabloul politic s-a schimbat însă după 2010. Au apărut noi formaţiuni de stânga - Unidos Podemos şi Mas Pais - care concurează cu socialiştii, precum şi rivali de dreapta ai PP: Ciudadanos, partid liberal care se opune secesiunii Cataloniei, şi Vox.

Cum PSOE nu a reuşit să formeze o alianţă cu Podemos sau Ciudadanos, dacă blocajul va continua şi după alegerile de duminică, PP ar putea încerca să formeze o coaliţie cu Ciudadanos şi Vox.

 

Premierul Pedro Sanchez, favorit în alegerile parlamentare

×
Subiecte în articol: pedro sanchez