x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri parlamentare într-o țară în care sunt interzise partidele politice!

Alegeri parlamentare într-o țară în care sunt interzise partidele politice!

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   11:15
Alegeri parlamentare într-o țară în care sunt interzise partidele politice!
Sursa foto: Hepta

Alegeri parlamentare au loc vineri în Eswatini, o țară din sudul continentului african. Țara este condusă de ultimul monarh absolut din Africa, iar la scrutin participă doar candidați independenți deoarece partidele politice sunt interzise, potrivit Reuters.

Alegătorii din Eswatini, cunoscută până în 2018 sub numele Swaziland, votează vineri în cadrul unor alegeri parlamentare, deși rezultatul nu va schimba politica țării controlate de un monarh autoritar.

Regele Mswati al III-lea conduce din 1986 regatul sud-african cu aproximativ 1,2 milioane de locuitori. El a moștenit coroana de la tatăl său, Sobhuza al II-lea.

Partidele politice sunt interzise în Eswatini, dar candidații individuali pot candida pentru locuri în Camera Adunării la fiecare cinci ani. Puterea politicienilor aleși constă în principal în faptul că pot face sugestii regelui, care poate să le ignore.

Experții spun că alegerile sunt dominate de monarhiști și de alți candidați simpatizanți ai suveranului.

Doi membri ai parlamentului precedent care au susținut mișcarea pro-democrație au fost încarcerați, iar un al treilea a fugit din țară. Mișcările de protest au devenit violente în 2021, iar protestatarii susțin că regele refuză să facă reforme.

Opozanții lui Mswati mai spun că regele folosește banii publici pentru a finanța un stil de viață somptuos pe care îl împarte cu cele 15 soții ale sale, în timp ce cea mai mare parte a populației țării este formată din fermieri săraci.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eswatini partide politice