x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Alegeri în Taiwan. Candidatul partidului de guvernământ a câștigat alegerile prezidențiale

UPDATE Alegeri în Taiwan. Candidatul partidului de guvernământ a câștigat alegerile prezidențiale

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2024   •   16:12
UPDATE Alegeri în Taiwan. Candidatul partidului de guvernământ a câștigat alegerile prezidențiale
Sursa foto: Hepta

Lai Ching-te, candidatul partidului de guvernământ din Taiwan, a câștigat alegerile prezidențiale de sâmbătă, potrivit Sky News. Partidul său susține autonomia față de China.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din Taiwan a spus că alegătorii au arătat lumii „cât de mult prețuiesc democrația”.

Lai Ching-te, liderul Partidului Democrat Progresist (DPP), urmează să o înlocuiască pe Tsai Ing-wen, care a atins limita de două mandate.

Lai s-a confruntat cu doi adversari. Este vorba despre Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang, și fostul primar din Taipei, Ko Wen-je, din partea micului Partid Popular din Taiwan, fondat în 2019.

În perioada premergătoare alegerilor din Taiwan, China l-a acuzat în repetate rânduri pe Lai ca este un separatist periculos și a respins apelurile sale la discuții. Lai a promis alegătorilor că se angajează să mențină pacea în strâmtoarea Taiwan și să consolideze apărarea insulei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Lai Ching-te, candidatul la prezidențiale din partea partidului de guvernământ din Taiwan, a avut sâmbătă un prim avans în numărătoarea provizorie a voturilor, ceea ce ar putea duce la câștigarea alegerilor pe care China le-a prezentat ca fiind o alegere între război și pace, scrie Reuters.

Vicepreședinte al Taiwanului, Lai ajunsese la peste trei milioane de voturi, după închiderea urnelor la ora 16.00 (08.00 GMT), potrivit unei numărători efectuate de presa taiwaneză, ceea ce îl plasează confortabil în fața celor doi contracandidați ai săi, deși niciun partid nu și-a recunoscut sau revendicat victoria.

Partidul său, Partidul Democrat Progresist, care susține identitatea separată a Taiwanului și respinge pretențiile teritoriale ale Chinei, dorește să obțină un al treilea mandat, un lucru fără precedent în cadrul actualului sistem electoral din Taiwan.

Lai se confruntă cu doi adversari pentru președinție - Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang, și fostul primar din Taipei, Ko Wen-je, din partea micului Partid Popular din Taiwan, fondat abia în 2019.

În numărătoarea curentă a voturilor raportată de mass-media din Taiwan, Hou se afla pe locul al doilea, cu aproximativ 2,7 milioane de voturi, în timp ce Ko avea puțin peste două milioane.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunțat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos și a respins apelurile sale repetate la discuții. Lai afirmă că se angajează să mențină pacea în strâmtoarea Taiwan și să consolideze apărarea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat, sâmbătă dimineață, că a observat din nou baloane chinezești care au traversat strâmtoarea, unul dintre acestea zburând chiar deasupra Taiwanului. Ministerul a denunțat valul de baloane raportate deasupra strâmtorii în ultima lună drept război psihologic și o amenințare la adresa siguranței aviației.

„Nimeni nu vrea război”, a declarat Jennifer Lu, o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica sa după ce a votat de dimineață în districtul Songshan din Taipei.

Alegerile parlamentare sunt la fel de importante, mai ales dacă niciun partid nu obține o majoritate, ceea ce ar putea împiedica capacitatea noului președinte de a adopta legi și de a cheltui, în special pentru apărare.

„În comparație cu alegerile anterioare, rezultatul de data aceasta este foarte greu de prezis”, a declarat Liao Jeng-wen, 44 de ani, un lucrător din sectorul financiar care a votat sâmbătă dimineața.

„Următorul lider al Taiwanului ar trebui să se gândească la modalități de a se înțelege în mod pașnic cu China... Mulți taiwanezi cred că ar trebui să menținem status quo-ul”.

Președintelui Tsai Ing-wen i se interzice prin constituție să candideze din nou după două mandate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: lai ching te taiwan alegeri China