x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERILE DIN 2009 / Opoziţia fărămiţată, şansa lui Voronin

ALEGERILE DIN 2009 / Opoziţia fărămiţată, şansa lui Voronin

de Vitalie Calugareanu    |    30 Oct 2008   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Institutul de Politici Publice de la Chişinău a lansat sondajul "Barometrul opiniei publice" care evidenţiază o victorie sigură a Partidului Comuniştilor la alegerile din 2009 în condiţiile unei opoziţii fărămiţate.



Astfel, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, doar patru partide ar trece pragul electoral de 6%. Partidul Comuniştilor ar acumula 47% din voturi, Alianţa Moldova Noastră – 11%, Partidul Liberal – 10% şi Partidul Liberal Democrat – 9%. În aceste condiţii, Partidul Comuniştilor ar deţine şi în viitorul Parlament al Republicii Moldova majoritatea fotoliilor de deputat. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral. PD ar obţine – 5,9%, PPCD – 4,9%, PSD – 4,6%, PNL – 0,1%.

În topul liderilor politici, pe prima poziţie se situează liderul comunist Vladimir Voronin cu 41%, urmat de un alt comunist, preşedintele Parlamentului Marian Lupu cu 40%, iar pe poziţia a treia se situează primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă cu 35%. Comparativ cu rezultatele sondajului anterior realizat de IPP, Dorin Chirtoacă a avansat cu 6%.

CRITICI EUROPENE
Comisia de la Veneţia şi OSCE critică dur guvernarea communistă de la Chişinău pentru majorarea pragului electoral de la 4 la 6%, interzicerea blocurilor electorale şi limitarea participării în alegeri a cetăţenilor cu dublă cetăţenie. Aceste observaţii sunt conţinute într-un raport, făcut public de instituţiile europene. Comisia de la Veneţia şi OSCE recomandă autorităţilor de la Chişinău să elimine aceste restrictţii din legislaţia electorală până la alegerile parlamentare din 2009.

×
Subiecte în articol: externe