x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksandr Lebedev: Am fost otrăvit cu mercur, dar nu are legătură cu politica!

Aleksandr Lebedev: Am fost otrăvit cu mercur, dar nu are legătură cu politica!

20 Iul 2009   •   00:00

Cunoscutul om de afaceri rus Aleksandr Lebedev, fost agent KGB, a declarat într-un articol apărut sâmbătă în publicaţia britanică The Daily Telegraph că, în prezent, face un tratament în urma unei intoxicaţii cu mercur.



Investigaţiile medicale au relevat - potrivit ziarului britanic - că nivelul de mercur din sângele miliardarului rus depăşeşte de 14 ori norma admisă în general, iar medicii avertizează că unul dintre efecte ar putea fi să-şi piardă memoria. "Dacă mâine m-aş trezi şi nu aş şti cine este Putin ar fi chiar bine", a replicat în glumă, pentru The Daily Telegraph, omul de afaceri rus, proprietarul cotidianului londonez The Evening Standard.

În contextul descoperirii unui nivel mare de mercur în organismul miliardarului rus, publicaţia britanică aminteşte de cazul otrăvirii mortale, cu plutoniu radioactiv, în toamna anului 2006, tot la Londra, a unui alt fost agent KGB, Aleksandr Litvinenko.

Ziarul mai evocă şi episodul publicării în Moskovski Korrespondent, un tabloid aparţinând lui Lebedev, a unui articol în care se relata despre o posibilă poveste de amor dintre actualul premier rus Vladimir Putin şi fosta campioană la gimnastică Alina Kabaeva, în prezent deputată în Duma de Stat din partea Rusiei Unite, partidul lui Putin. Lebedev a fost obligat să-şi ceară scuze în public şi să-şi închidă publicaţia.

După cum scrie The Daily Telegraph, omul de afaceri a declarat că nu crede că otrăvirea sa cu mercur ar avea ceva comun cu marea politică şi a emis ipoteza mai credibilă - pentru el - a implicării mafiei jocurilor de noroc. El este unul din cei care a promovat campania de interzicere a jocurilor de noroc în Federaţia Rusă, cu excepţia unor zone speciale.

Contactat sâmbătă seara de Interfax, Lebedev a evitat să confirme însă informaţia apărută în aceeaşi zi în The Daily Telegraph. "Ceea ce scrie acolo reprezintă 10% din ceea ce eu am declarat autoarei articolului, restul de 90% este jocul imaginaţiei acestei ziariste foarte talentate", a afirmat el, felicitând-o pentru faptul că din "nimic a reuşit să scrie un material de senzaţie".

Lebedev a confirmat însă că, într-adevăr, analizele au indicat un nivel ridicat de mercur în sângele său. "Aceasta însă nu înseamnă că am fost otrăvit cu premeditare", a declarat Lebedev, coproprietar, alături de fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a bisăptămânalului Novaia Gazeta, una dintre puţinele publicaţii independente ruse.

×
Subiecte în articol: externe