x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă teroristă în Europa! Cinci state din Europa Centrală suspendă acordul Schengen și reintroduc controale la frontiere

Alertă teroristă în Europa! Cinci state din Europa Centrală suspendă acordul Schengen și reintroduc controale la frontiere

de Redacția Jurnalul    |    19 Oct 2023   •   12:29
Alertă teroristă în Europa! Cinci state din Europa Centrală suspendă acordul Schengen și reintroduc controale la frontiere
Sursa foto: Hepta

Criza din Orientul Mijlociu determină state din Europa Centrală să suspende acordul Schengen și să reintroducă controale la frontiere.

O decizie șocantă a fost anunțată de guvernul italian după o ședință de urgență în care premierul Georga Meloni s-a consultat cu serviciile secrete italiene. Ministrul de Interne italian a declarat că vor reintroduce controale la frontiera cu Slovenia, o țară membră a Uniunii Europene și Spațiului Schengen, potrivit Antena 3 CNN.

Decizia de a suspenda temporar acordul Schengen se bazează pe Articolul 28 al regulamentului, care permite acest lucru în situații de amenințare gravă la adresa ordinii publice sau siguranței interne, cerând o acțiune imediată.

Italia a justificat această decizie prin faptul că numărul migranților ilegali care au intrat în țară prin Slovenia în acest an a fost redus, dar există îngrijorări că printre aceștia ar putea să se ascundă teroriști.

Nu este doar Italia care a luat astfel de măsuri; și alte țări din Spațiul Schengen, precum Austria, au reintrodus controale la frontiere, cum ar fi în cazul graniței cu Cehia. Aceste măsuri au fost programate să intre în vigoare începând cu data de 21 octombrie și inițial vor fi valabile pentru o perioadă de 10 zile, dar ar putea fi prelungite până la șase luni.

În contextul acestei crize, țările europene au ridicat nivelul de alertă anti-teroristă, cu Grecia declarând nivelul portocaliu, iar Franța și Belgia fiind la cel mai înalt nivel de alertă. Italia a impus, de asemenea, măsuri stricte de securitate anti-teroristă.

În Vatican, măsurile de securitate au fost intensificate, iar obiectivele considerate sensibile beneficiază de prezența forțelor de poliție și militari, care poartă veste antiglonț și mitraliere.

Lista statelor din spațiul Schengen care reintroduc controale la frontiere

  • Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia.
  • Austria a introdus controale la granița cu Italia, la punctul de frontieră Brenner, în 22 septembrie.
  • Polonia și Cehia au introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia în 3 octombrie.
  • Germania pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia.
  • Austria a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia în 18 octombrie.

Alertă teroristă în Europa! Mai multe state suspendă acordul din spațiul Schengen și reintroduc controalele la frontieră în contextul crizei din Orientul Mijlociu

×