x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arest misterios cu regim special pentru Alexei Navalnîi. Nimeni nu știe unde se află cel mai vocal opozant al lui Putin

Arest misterios cu regim special pentru Alexei Navalnîi. Nimeni nu știe unde se află cel mai vocal opozant al lui Putin

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2023   •   22:49
Arest misterios cu regim special pentru Alexei Navalnîi. Nimeni nu știe unde se află cel mai vocal opozant al lui Putin

Apropiații opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi, care a fost scos din colonia penală în care era încarcerat de la jumătatea anului trecut, nu mai știu unde se află în prezent.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost scos din penitenciarul în care era încarcerat de la jumătatea anului trecut și nu se știe unde se află în prezent, au declarat luni apropiații săi, potrivit Reuters.

Aceștia s-au pregătit pentru transferul său așteptat într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, după ce a fost condamnat în august la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani și jumătate pe care îi ispășea deja.

Procesul de mutare a prizonierilor pe calea ferată pe teritoriul vast al Rusiei poate dura săptămâni întregi, iar avocații și familiile nu pot obține informații despre ei până când nu ajung la destinație. Nu era clar dacă Navalnîi se afla deja în tranzit spre o nouă închisoare.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat că personalul de la penitenciarul IK-6 din Melekhovo, la 235 km est de Moscova, i-a spus avocatului său care aștepta afară că liderul opoziției nu se mai află printre deținuți.

„Nu știm unde se află în acest moment. El poate fi în orice colonie de regim special și există aproximativ 30 de astfel de colonii în Rusia, în toată Rusia", a declarat ea. „Vom încerca să mergem în fiecare penitenciar care există și să îl căutăm".

Pe de altă parte, Statele Unite au declarat că sunt profund îngrijorate. „El ar trebui să fie eliberat imediat. Nu ar fi trebuit să fie încarcerat niciodată", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Dispariția lui Navalnîi intervine la începutul perioadei de campanie pentru alegerile prezidențiale, în care Vladimir Putin a confirmat, vineri, că va candida pentru un nou mandat de șase ani.

Echipa lui Navalnîi se pregătește să înceapă o campanie anti-Putin, iar dispariția lui Navalnîi nu va opri acest efort, a declarat Yarmysh.

„În acest moment este complet singur și se află literalmente în mâinile unor oameni care au încercat cândva să îl ucidă. Nu știm ce vor face aceștia. De aceea este atât de important să vorbim despre el și să încercăm să îl găsim cât mai curând posibil", a spus ea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alexei navalnîi disparut