x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alexei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire! Presa rusă independentă dezvăluie dovezile

Alexei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire! Presa rusă independentă dezvăluie dovezile

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   10:59
Alexei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire! Presa rusă independentă dezvăluie dovezile
Sursa foto: Hepta

Publicația de investigație independentă rusă „The Insider” a avut acces la sute de documente oficiale legate de moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în colonia penală „Lupul Polar”, din nordul Rusiei, în 16 februarie 2024.

Potrivit Moscovei, moartea lui Navalnîi a avut cauze naturale, iar Comisia oficială de investigație a stabilit că acest caz „nu are natură penală”. Cu toate acestea, conținutul documentelor ajunse în mâinile jurnaliștilor de la „The Insider” arată că autoritățile ruse au șters referințele la simptomele invocate de Navalnîi, care nu se potriveau cu varianta oficială a morții, prezentată de către Moscova. Conform experților medicali, aceste simptome indică în mod clar că Navalnîi a fost otrăvit.

Mai multe documente studiate de „The Insider” conțin două versiuni ale unui document semnat de anchetatorul rus Alexander Varapaev. Documentul se referă la decizia Comitetului de anchetă al Rusiei de a nu deschide un dosar penal în legătură cu moartea, pe 16 februarie 2024, a lui Navalnîi.

Prima versiune a deciziei lui Varapaev descrie simptomele lui Navalnîi astfel: „La data de 16.02.2024, condamnatul AA Navalnîi a simțit o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timp ce se afla în curtea de exerciții nr. 2 a EPKT  despre care l-a informat pe ofițerul de serviciu al instituției, care l-a dus la secției nr. 4 din EPKT. Acolo, condamnatul AA Navalnîi s-a întins pe podea și a început să se plângă de dureri acute în zona abdominală; a vomat, a avut convulsii și și-a pierdut cunoștința, ceea ce a fost raportat imediat personalului medical al unității”.

Simptomele descrise de Varapaev sunt similare cu un caz de otrăvire. Cu toate acestea, în versiunea finală a aceleiași decizii, toate mențiunile despre dureri abdominale, vărsături și convulsii au fost eliminate.

„The Insider” a mai intrat și în posesia unui alt document important - un inventar al „obiectelor confiscate” ridicate de la locul morții lui Navalnîi. Lista include „probe de vărsături”, despre care documentul indică că au fost trimise spre examinare. Totuși, aceste informații nu au fost incluse într-un raport oficial.

Documentele confirmă afirmațiile Yuliei Navalnaya, conform căreia „în ultimele minute înainte de moartea sa, Alexei s-a plâns de dureri acute de stomac”. Cu toate acestea, concluzia oficială la care au ajuns autoritățile ruse a fost că Navalnîi a murit din cauze naturale și că incidentul „nu are natură penală”.

16 februarie 2024, nu a fost prima dată când Navalnîi a suferit o urgență medicală ca urmare a încercărilor deliberate ale statului rus de a-l ucide – și nu este prima dată când explicația oficială dată de oficialii ruși au fost diferite de consemnările medicale.

În august 2020, agenții FSB ruși l-au otrăvit pe Navalnîi cu Novichok, în timp ce el era într-un avion cu direcția Moscova. Simptomele au fost atât de severe încât avionul a aterizat de urgență la Omsk, unde medicii i-au salvat viața. Cu toate acestea, versiunea oficială publicată pentru a explica simptomele lui Navalnîi în avion a fost că au fost cauzate de „hipoglicemie”.

Alte dovezi, deși indirecte, ale otrăvirii sunt legate de reticența autorităților de a elibera corpul lui Navalnîi timp de câteva zile după moartea acestuia, împreună cu refuzul acestora de a permite o examinare independentă a probelor biologice. Deși suspiciunile legate de adevărata cauză a morții lui Navalnîi au apărut aproape imediat după ce a fost anunțată, abia acum ipoteza otrăvirii lui Navalnîi a fost confirmată de documente oficiale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: alexei navalnîi ucidere otravire