Revolta in diplomatia romaneasca sau tentativa de dregere a busuiocului? Ambasadorul Romaniei la Sofia, Anton Pacuretu declara ca Romania nu are pretentii teritoriale fata de Bulgaria, ceea ce infirma afirmatiile de acum doua zile ale ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, care sustine ca 'exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre Romania si Bulgaria'.
Anton Pacuretu s-a intalnit, azi, la Sofia, cu Dimitar Tamcev, adjunctul ministrului bulgar de Externe, iar anuntul privind pozitia lui Paduretu a fost facut de biroul de presa al ministerului de Externe al tarii vecine.
Bulgaria si-a exprimat surprinderea fata de o declaratie a ministrului roman de Externe Cristian Diaconescu in fata presei, in legatura cu delimitarea apelor teritoriale in Marea Neagra.
Interpretarea conform careia intre cele doua tari ar putea exista dispute teritoriale este periculoasa si nu corespunde spiritului statului de membru al Uniunii Europene (UE), a spus Tancev, potrivit agentiei Focus News.
Ambasadorul Pacuretu a subliniat ca Bucurestiul nu are pretentii teritoriale fata Bulgaria, calificand acest caz drept o neintelegere. El a vorbit despre "istoria lunga a negocierilor" si si-a exprimat surprinderea fata de faptul ca acestea au devenit "eveniment de presa", potrivit FOCUS News.
Exprimand refuzul Sofiei de a accepta declaratia potrivit careia in Bulgaria exista o minoritate etnica romaneasca, Tancev a notat ca asemenea declaratii nu sunt in interesul unor bune relatii de vecinatate intre cele doua tari. El a subliniat totodata ca aceasta problema nu a fost ridicata in sedinta comuna a celor doua Guverne, potrivit aceleiasi surse.
Cetatenii bulgari cu identitate romana reprezinta o "legatura spirituala" intre cele doua tari, a declarat Pacuretu, citat de FOCUS News, adaugand ca acestia nu s-au confruntat cu probleme in Bulgaria.
In legatura cu problema comunitatii romanilor din Bulgaria, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu a declarat ca 'va trebui sa avem o discutie politica de fond, ca de altfel si in ceea ce priveste unele aspecte privind, poate o sa va mire, delimitarea platoului continental si a marii teritoriale, cu Bulgaria. Asa cum am avut negocieri cu Ucraina, si cu Bulgaria sunt inca o serie de aspecte nesolutionate, pe care o sa le punem in discutie, o spun cat se poate de formal, daca doriti, impreuna cu partenerii nostri".