Negocierile au fost tinute in secret, pana acum doua luni nici macar cei mai apropiati aliati ai Americii nestiind despre aceste discutii, inclusiv partenerii de negocieri si Israelul. Oficialitati cu rang inalt din Administratia Obama au confirmat pentru AP detaliile acordului.
Declaratiile au fost facute sub rezerva anonimatului, deoarece sursele nu erau autorizate sa discute despre efortul diplomatic, considerat extrem de sensibil.
Marile puteri al lumii au ajuns la o înţelegere istorică cu Iranul, după patru zile de negocieri "dificile", aducând o speranţă de iesire dintr-o criză care durează de zece ani. În urma acordului, programul nuclear al Teheranului va fi încetinit.
Israelul a reactionat la vestea privind obtinerea acordului cu amaraciune, nemultumirea fiind indreptata mai ales spre SUA, premierul israelian Benjamin Netanyahu calificand drept “eroare istorica” acordul privind programul nuclear iranian, relateaza ynetnews.com.
“Ceea ce s-a stabilit la Geneva nu este un acord istoric, ci o eroare istorica”, a declarat Netanyahu la inceputul sedintei de Guvern. “Lumea a devenit mai periculoasa, pentru ca regimul cel mai periculos din lume a facut un pas semnificativ catre obtinerea armei celei mai periculoase din lume”, a afirmat Netanyahu. Premierul israelian a subliniat ca Israelul se va apara.
Netanyahu l-a contrazis direct pe secretarul american de Stat John Kerry, care a afirmat la Geneva ca acordul va face lumea mai sigura si Israelul mai sigur. “Israelul nu este legat de acest acord”, a avertizat Netanyahu, dand asigurari ca “regimul iranian si-a luat angajamentul de a distruge Israelul”.
“Israelul are dreptul de a se apara in fata oricarei amenintari si proclam, in numele Guvernului, ca nu va lasa Iranul sa se doteze cu capacitati militare nucleare”, a mai spus premierul israelian.
Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat acordul la care s-a ajuns în cadrul negocierilor de la Geneva între reprezentanţii E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iran, asupra unui Plan comun de acţiuni, ca o primă etapă a unei abordări menite să conducă spre o soluţie cuprinzătoare şi de durată a dosarului nuclear iranian.
“MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile substanţiale ale E3+3, sub coordonarea Înaltului Reprezentant UE Catherine Ashton. Această evoluţie este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare. În context, este esenţial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate şi obţinerea de rezultate concrete”, se arată în comunicatul ministerului.
Citește pe Antena3.ro